0
Főoldal Blog bejegyzések Advent kisokos

Advent kisokos

Advent kisokos Mit nevezünk adventnek? Milyen szokások vannak ebben az időszakban? Mit jelképez a koszorú? Tudd meg bejegyzésünkből!

Advent

Az szó latin eredetű, eljövetelt jelent. Az adventi időszak karácsonyig tart és az ezt megelőző 4. vasárnapon kezdődik. Ez 2022-ben november 27. vasárnap. Az 5. század óta tartják. A karácsonnyal kéz a kézben jár ez az időszak: az advent a felkészülés, készülődés fázisa, a karácsony pedig az ünneplésé.

Az év csendes időszaka

Az advent a nagyböjthöz hasonló bűnbánati szakasz, ezért semmilyen zajos mulatságot nem tartottak őseink a karácsony előtti hetekben. 1611-ben a nagyszombati zsinat egyenesen megtiltotta az esküvők tartását egészen vízkeresztig.

Adventi koszorú

A 19. században Johann H. Wichern lelkész az árva gyerekek karácsonyi várakozását szerette volna boldoggá tenni oly módon, hogy egy kerékre helyezett 24 gyertyát. Minden nap meggyújtott egyet, egészen karácsonyig. A gyertyákat pirossal jelölte, kivéve a vasárnapokat. Utóbbiak fehérek maradtak.

A klasszikus, hagyományos koszorún fenyőágakon áll négy darab gyertya. A gyertyák különböző jelentéssel bírnak: az első a hit gyertyája, a második a reményé, a harmadik az örömé, a negyedik pedig a szereteté. A katolikus egyház tanításaiban az első kettő, illetve az utolsó gyertya lila színű: ezek a bűnbánat gyertyái. A harmadik gyertya, az örömé rózsaszínű. A vasárnapokon gyújtott egy-egy gyertya fénye a koszorún a karácsonyhoz közeledve egyre erősödik, ezzel jelképezve a fényt, amit a születő Jézus hoz életünkbe.

Hagyományos adventi koszorú

Jóslások

Magyarországon ünnep nem maradhat szerelmi jóslás nélkül! Ez alól természetesen az advent sem kivétel.

Ablakban dió eszegetés

Hozzávalók: egy db dió! A lányok ezt az 1 diót majszolgatták az ablakban, és amennyiben egy fiatal legény sétált el az ablak előtt, ő lesz a vőlegény, ha pedig idős úr sétált el ugyanott, akkor az ő neve lesz a jövendőbelié.

Eresz rázogatás

Azt gondolták, a jövőt az ereszről potyogó dolgok fogják megjósolni:

ha búzamag potyogott a kérő gazdag lesz, ha rozs potyogott a kérő szegény lesz, ha pedig pondró vagy bogár potyogott, akkor a leány jövőre bekapja a legyet.

Az adventi ételek mágikus jelentősége

El tudod képzelni a karácsony előtti időszakot a fahéj, narancs és forraltbor illata nélkül? Őseink korában más ételeknek tulajdonítottak nagy jelentőséget ebben a békés időszakban. A mák, a borsó és a bab a bőséget jelentette akkoriban. Fokhagymát ettek egészségük védelme és megőrzése érdekében. A diót azért fogyasztották, hogy megvédje őket a rontásoktól. A méz pedig édessé tette létezésüket.

Így nézett ki az ünnepi asztal

A karácsonyi lakoma alatt piros terítő terült, ugyanis ez az öröm színe. Alá szalmát tettek, hogy ezzel emlékezzenek a betlehemi jászolra.

A klasszikus menü a napjainkban is jól ismert, és sokaknál fellelhető halászlé volt. Elmaradhatatlan főétel a pulyka, adott esetben gesztenyével töltve, vagy a frissen vágott disznóból készült finomságok: hurka, kolbász, töltöttkáposzta.

A bejglit említenünk sem kell, a kor hagyományai szerint diós és mákos töltelékkel töltve. A bejgli tésztájából készült pozsonyi kifli is hasonlóan népszerű adventi édesség.

Asztal, mint oltár

A karácsonyi időszak nagyon mágikus szerepet kapott őseink életében. A hagyományok szerint az asztalt ünnepélyes keretek között díszítették fel, mert számukra ez az oltárt jelképezte. A plébános körbejárta a házakat, és egyenként megáldotta az asztalokat.

A plébános a szenteléskor minden asztalon ugyan azt találhatta: diót, mákot és almát.

A dió kifejezetten keresztény jelkép: Krisztust szimbolizálta. Tészabó Júlia szerint: „A dió ősi Krisztus-jelkép: ahogy a dió a héjában, a Megváltó anyja méhében, majd a sziklasírban rejtőzködött.”

Krisztus-jelkép: a dió

Szokások a karácsonyi asztalnál

Karácsony estéjén rengeteg családnál találkozhatunk különleges hagyományokkal. Az egyik ilyen a diótörés. Minden családtag fogott egy diót, amelyet feltört. Ha a dió egészséges volt a kezükben, azt jelentette, hogy számára az elkövetkezendő esztendő is egészségben fog telni. Ha rossz, akkor viszont betegségre számíthatott szegény pára.

A karácsonyi almát a családfő vágta fel pontosan annyi darabra, ahányan az asztalál ültek. Ezt az almacikket egyszerre, közösen fogyasztották el, az egészet jelképezve, szimbolizálva az összetartást. A hagyományok szerint, ha valaki eltévedt az erdőben, csak erre a szelet almára kellett gondolnia, és ez hazavezette.

Egyes helyeken a diót a családfő a ház négy sarkába dobta, ezzel tisztította meg az otthont a rossz szellemektől.

Nálatok van különleges adventi hagyomány? Mi a menü karácsonykor? Írd meg nekünk kommentben!

 

 
Forrás:
https://www.melodin.hu/melo-magazin/Adventi-szokasok-hajdan-es-ma
https://www.magyarorszagom.hu/advent.html
https://kukkonia.sk/hu/adventi-hagyomanyok
https://www.torzsasztal.com/gasztrofolklor/karacsonyi-nepszokasok-etelek-receptek.html
https://www.reflex24.sk/kultura/2019/12/24/karacsonyi-nepszokasok-es-hagyomanyok/
https://femina.hu/karacsony/karacsonyi-nepszokasok/
https://www.evangelikus.hu/archivum/egy-si-gyumolcs-jelkep-a-dio
Ajánlott cikkek
Mit együnk és mit ne szilveszterkor?
Olvass tovább
A karácsonyfa legédesebb dísze: a szaloncukor
Olvass tovább