0
Főoldal Receptek Májgaluska leves

Májgaluska leves

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos csont
  • 4 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 darab zeller
  • 1 darab karalábé
  • 1.5 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10 szem egész bors
  • 20 dkg csirkemáj
  • 1 darab szikkadt zsemle
  • őrölt bors
  • 1 darab tojás
  • finomliszt
  • majoránna
  • petrezselyem
  • olaj
  • 1 evőkanál ételízesítő
Elkészítési idő: 150 perc

Elkészítés

Mossuk meg a húsos csontot, majd tegyük fel bő vízzel főni. Ha hab keletkezik a tetjén, azt egy szűrűvel szedjük le. Hámozzuk meg a leveszöldségeket, vágjuk darabokra, majd pucoljunk meg egy vöröshagymát és 2-3 gerezd fokhagymát. Mikor már nem habzik tovább a leves, sózzuk meg, és adjuk hozzá a zöldégeket, a hagymákat és a szemes borsot. Főzzük addig, míg meg nem puhul a hús és a zöldségek.

 

Közben készítsük el a májgombócokat. Tegyünk fel egy liter vízet főni az ételízesítővel. Egy vöröshagyma felét kevés olajon dinszteljünk meg. A zsemlét áztassuk vízbe, majd nyomkodjuk ki belőle a folyadékot. A májat daráljuk le, majd keverjük össze a zsemlével, a tojással, egy gerezd zúzott fokhagymával és ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával és petrezselyemmel. Keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy galuska állagú tésztát kapjunk. Az ételízesítős forró vízbe egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a májgaluskát, majd szűrjük le és adjuk hozzá a kész leveshez.