0
Főoldal Blog bejegyzések Szilveszteri ételek a világban: Mit esznek az újévi szerencséért?

Szilveszteri ételek a világban: Mit esznek az újévi szerencséért?

Szilveszteri ételek a világban: Mit esznek az újévi szerencséért? Szilveszteri ételek a világban: Mit esznek az újévi szerencséért?

A szilveszter a világ minden táján az ünneplésről, a boldog pillanatokról és a reményteljes új év köszöntéséről szól. Az ünnepi asztal azonban országonként változik, hiszen minden kultúrának megvannak a maga hagyományai és babonái, amelyek az étkezéshez kötődnek. Nézzük, milyen ételeket fogyasztanak világszerte szilveszterkor, hogy szerencsét, jólétet és boldogságot hozzanak az új évre! 

Lencse – Olaszország 

Olaszországban szilveszterkor a lencse az egyik legfontosabb fogás. A kis, érmére emlékeztető szemek a gazdagságot és a bőséget jelképezik. Az olaszok gyakran cotechinóval, egy különleges kolbászfajtával vagy zamatos sertéscsülökkel (zampone) tálalják. A babona szerint minél több lencsét eszel, annál több pénz vár rád az új évben. 

Újévi lencse olaszos hangulatban recept vegetáriánus

Szőlő – Spanyolország 

Spanyolországban éjfélkor 12 szem szőlőt fogyasztanak el – egyet-egyet minden harangütésnél. Minden szőlőszem az év egy-egy hónapját jelképezi, és az ízükből következtetnek az előttük álló időszakra. Ha például az egyik szőlő savanyú, akkor az adott hónap kihívásokat hozhat. Ez az izgalmas hagyomány garantáltan megalapozza az ünnepi hangulatot! 

 

Kocsonya – Magyarország 

Magyarországon a szilveszteri kocsonya elmaradhatatlan. A hagyomány szerint a sertéshús és a kocsonya a haladást és a gazdagságot szimbolizálja. Emellett tilos baromfit fogyasztani, mivel az "elkaparja a szerencsét". Helyette a malachús kerül előtérbe, amely előre túrja a szerencsét az új évbe. 

Hús kocsonya — Stock fotó © Rawlik #15452743

Malachús – Németország 

Németországban is népszerű a malachús, mivel a disznó a szerencse és a jólét jelképe. Az édesszájúaknak malac alakú marcipánfigurákat is készítenek, amelyek ajándékként szolgálnak barátok és családtagok számára. Az újévi szerencsehozó desszert finom és szimbolikus egyszerre. 

 

Hering – Lengyelország és Skandinávia 

Lengyelországban és a skandináv országokban a hering fogyasztása elterjedt szilveszteri szokás. A halak ezüstös színe a pénzt és a gazdagságot idézi. Gyakran savanyított vagy ecetes formában tálalják, és az éjféli koccintás mellé kínálják. 

 

Soba tészta – Japán 

Japánban az "oshōgatsu", azaz az újévi ünnep alkalmával soba tésztát fogyasztanak. A hosszú tésztaszálak a hosszú életet szimbolizálják. A tésztát gyakran egyszerűen, szójaszósz-alapú lével készítik, hogy az új év tisztán és egyszerűen kezdődjön. 

Lencse, hering és pénzzel töltött kenyér – ezt eszik a világban újévkor -  Dívány

Te milyen ételekkel várod az új évet? Írd meg nekünk kommentben, és ossz meg velünk egy kis darabot a saját hagyományaidból!

Ajánlott cikkek