0
Főoldal Blog bejegyzések Sajt kisokos kezdőknek – Minden, amit tudni érdemes a sajtokról

Sajt kisokos kezdőknek – Minden, amit tudni érdemes a sajtokról

 Sajt kisokos kezdőknek – Minden, amit tudni érdemes a sajtokról Sajtok A-tól Z-ig: típusok, ízek, párosítások

Ha szereted a sajtot, de néha elveszel a camembert, cheddar és gorgonzola rengetegében, ez a cikk neked szól! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a különféle sajtokról – mit érdemes tudni róluk, hogyan fogyaszd őket, és mire figyelj vásárláskor.

Mi is az a sajt?

A sajt tejből készül, mégpedig úgy, hogy az alvadékot (a tej sűrű részét) különválasztják a savótól (a folyadéktól), majd érlelik, formázzák és fűszerezik. A sajtok íze, állaga és illata nagyban függ attól, milyen tejből készültek (tehén, juh, kecske), milyen eljárással, és mennyi ideig érlelték őket.


 A legnépszerűbb sajttípusok

1. Friss sajtok – lágyak, enyhén savanykásak

Ilyen például a túró, ricotta vagy mozzarella. Nem érlelik őket, ezért friss ízűek, lágy állagúak. Remekek salátákba, tésztákba, vagy csak friss paradicsommal, olívaolajjal.

2. Lágy sajtok – kívül fehér penérréteg, belül krémes

Ilyen a camembert vagy a brie. Az érlelés során kívülről befelé puhulnak, minél érettebb, annál folyósabb lesz. Kenyérre kenve, mézzel vagy gyümölccsel különleges élmény!

3. Félkemény és kemény sajtok – reszelhető klasszikusok

Ide tartozik a gouda, edami, cheddar vagy épp az ementáli. Több hétig vagy hónapokig érlelik őket. Jó szendvicsbe, melegszendvicsre, vagy akár bor mellé.

4. Kékpenészes sajtok – karakteres, sós, "illatos"

A gorgonzola, roquefort vagy stilton különleges kultúrákkal készül. Intenzív ízük miatt kevesen szeretik elsőre, de mézzel, dióval vagy körte mellé egy igazi ínyencség.


 Hogyan válassz sajtot?

  • Nézd meg az összetevőket – minél természetesebb, annál jobb.
  • Friss sajtoknál fontos a rövid szavatosság – mindig nézd meg a dátumot!
  • Érlelt sajtoknál a kisebb repedések, kristályosodás (pl. parmezánban) minőségi jelek is lehetnek.
  • Kóstolj bátran – a piacokon, sajtboltokban sok helyen lehet kérni egy falatot.

 Pro tipp: így tárold otthon

  • Ne hagyd sokáig műanyag dobozban! Inkább sütőpapírba csomagold, és utána egy laza fedelű dobozba tedd a hűtőben.
  • A legtöbb sajt 8–12 fokon érzi jól magát – a hűtő ajtajában vagy zöldségtárolóban ideális.

 Mivel érdemes párosítani?

  • Lágy sajtokhoz ropogós bagett és fehérbor (pl. sauvignon blanc)
  • Kemény sajtokhoz dió, aszalt gyümölcs, vörösbor (pl. merlot)
  • Kékpenészes sajtokhoz méz, körte, édes bor (pl. tokaji)
Ajánlott cikkek