
Ha szereted a sajtot, de néha elveszel a camembert, cheddar és gorgonzola rengetegében, ez a cikk neked szól! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a különféle sajtokról – mit érdemes tudni róluk, hogyan fogyaszd őket, és mire figyelj vásárláskor.
Mi is az a sajt?
A sajt tejből készül, mégpedig úgy, hogy az alvadékot (a tej sűrű részét) különválasztják a savótól (a folyadéktól), majd érlelik, formázzák és fűszerezik. A sajtok íze, állaga és illata nagyban függ attól, milyen tejből készültek (tehén, juh, kecske), milyen eljárással, és mennyi ideig érlelték őket.
A legnépszerűbb sajttípusok
1. Friss sajtok – lágyak, enyhén savanykásak
Ilyen például a túró, ricotta vagy mozzarella. Nem érlelik őket, ezért friss ízűek, lágy állagúak. Remekek salátákba, tésztákba, vagy csak friss paradicsommal, olívaolajjal.
2. Lágy sajtok – kívül fehér penérréteg, belül krémes
Ilyen a camembert vagy a brie. Az érlelés során kívülről befelé puhulnak, minél érettebb, annál folyósabb lesz. Kenyérre kenve, mézzel vagy gyümölccsel különleges élmény!
3. Félkemény és kemény sajtok – reszelhető klasszikusok
Ide tartozik a gouda, edami, cheddar vagy épp az ementáli. Több hétig vagy hónapokig érlelik őket. Jó szendvicsbe, melegszendvicsre, vagy akár bor mellé.
4. Kékpenészes sajtok – karakteres, sós, "illatos"
A gorgonzola, roquefort vagy stilton különleges kultúrákkal készül. Intenzív ízük miatt kevesen szeretik elsőre, de mézzel, dióval vagy körte mellé egy igazi ínyencség.
Hogyan válassz sajtot?
- Nézd meg az összetevőket – minél természetesebb, annál jobb.
- Friss sajtoknál fontos a rövid szavatosság – mindig nézd meg a dátumot!
- Érlelt sajtoknál a kisebb repedések, kristályosodás (pl. parmezánban) minőségi jelek is lehetnek.
- Kóstolj bátran – a piacokon, sajtboltokban sok helyen lehet kérni egy falatot.
Pro tipp: így tárold otthon
- Ne hagyd sokáig műanyag dobozban! Inkább sütőpapírba csomagold, és utána egy laza fedelű dobozba tedd a hűtőben.
- A legtöbb sajt 8–12 fokon érzi jól magát – a hűtő ajtajában vagy zöldségtárolóban ideális.
Mivel érdemes párosítani?
- Lágy sajtokhoz ropogós bagett és fehérbor (pl. sauvignon blanc)
- Kemény sajtokhoz dió, aszalt gyümölcs, vörösbor (pl. merlot)
- Kékpenészes sajtokhoz méz, körte, édes bor (pl. tokaji)