0
Főoldal Blog bejegyzések Neki köszönhető a paprikás csirke világsikere

Neki köszönhető a paprikás csirke világsikere

Neki köszönhető a paprikás csirke világsikere Görög Rezső a 20. század elején minden szakácsversenyt megnyert, és miatta került fel a párizsi Ritz étlapjára a magyar konyha.

Korának ünnepelt sztárszakácsa volt Görög Rezső, aki a londoni Nemzetközi Szakácsművészeti Kiállításon elnyerte az összes kategória aranyérmét, majd a párizsi szakácsművészeti világkiállításon zsebelte be a legfontosabb kitüntetéseket, amelyeket csak meg lehet kapni a szakmában.

A francia séfpápa, August Escoffier, tanítója-barátja volt a magyar szakácsnak, ezért szívesen vette Rezső ajánlását egy bizonyos szegedi paprikáról. Utána Escoffier a modern konyha alapművének tekinthető főművében, a Le Guide Culinaire-ben több receptben is alapvető hozzávalóként írja le a pirospaprikát.

Görög Rezső már 1879-ben bevezette a monte-carlói Grand Hotelben a Poulet au Paprika és a Gulyás Hongroise fogásokat. Később a mentora, August révén már olyan elegáns hotelekben lehetett rendelni a paprikás csirkét, mint a párizsi Ritz és a londoni Savoy. A francia mestert egyébként nem csak Rezső győzködte a magyar fogások páratlan ízéről, hanem a híres színművésznő, Sarah Bernhardt is, miután Budapesten vendégszerepelt.

A paprikás csirke világuralma onnantól datálódik, amikor az 1958-ban a brüsszeli világkiállításon a magyar pavilon éttermében több tízezer adag paprikás csirkét szolgáltak fel (természetesen galuskával és uborkasalátával). A tanyasi csirkét és a tejfölt repülővel vitték a helyszínre, de megérte a belefektetett energia, hiszen nem kis elismerésnek számított akkoriban, hogy Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Párt első titkára háromszor szedett a paprikás csirkéből.

A Falatozz.hu-n is számos étteremtől rendelhetsz hungarikum ínyencségeket, éhes vagy már?

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

 

 

Ajánlott cikkek