0
Főoldal Blog bejegyzések Mit eszik egy flexitariánus és egy peszketariánus?

Mit eszik egy flexitariánus és egy peszketariánus?

Mit eszik egy flexitariánus és egy peszketariánus? Nem tudsz eligazodni a különféle növényi alapú étrendek között? Segítünk!

A Falatozz.hu az utóbbi évek legfontosabb étkezési trendjét látva összeszedte, hogy milyen alfajai vannak a vegetarianizmusnak.

Vegán: semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, illetve más területen sem használnak állati eredetű termékeket, például bőrből vagy szőrméből készült ruhát, cipőt, kozmetikumokat. A vegánok halat, tejtermékeket, de tojást és mézet sem esznek, ezért ez a legszigorúbb vega étrend az összes közül.

Lakto-vegetáriánus: Ők megeszik a különféle tejtermékeket, azonban húst, halat és tojást ugyanúgy nem.

Ovo-vegetáriánus: Náluk a tojás megengedett, viszont a tejtermékek nem, de hús- és halfogyasztás ugyanúgy tiltólistás.

Lakto–ovo vegetáriánus: náluk a tejtermékek és a tojás rajta van a bevásárlólistán, de a húsfélék és halak nem érintkezhetnek a tányérjukkal. Ez a legelterjedtebb válfaja a vegetarianizmusnak.

Pollotariánus: ez egy speciális, megengedő altípus, amely arra vonatkozik, hogy követője kizárólag szárnyas húst fogyaszt. Vörös húst, halat vagy tenger gyümölcseit egyáltalán nem.

Peszketariánus: a fenti elv alapján ennek az ágnak a hívei kizárólag halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak, vörös és fehér húst pedig nem.

Flexitariánus: ez is egy lazábban kezelt fél-vega étrendet takar, ráadásul a gasztronómiai szakértők ezt találják a legoptimálisabbnak. Itt ugyanis az arányokon van a hangsúly: sok növényi alapanyag és kevés hús. A diéta szakaszokra van bontva: az elsőben heti két napon kell mellőzni a húst, aztán három-négy, végül öt nap marad ki. Közben a bevihető húsadagok is csökkennek.
Tehát ha a bolygó érdekében csökkentenéd a húsfogyasztásodat, de nem szeretnéd véglegesen kiiktatni a húst az étrendedből, akkor a flexitariánus diéta való neked.

Források: blog.etterem.hu /femina.hu

Ajánlott cikkek