0
Főoldal Blog bejegyzések Mit érdemes enni júniusban?

Mit érdemes enni júniusban?

Mit érdemes enni júniusban? Szezonális gyümölcsök és zöldségek, friss ötletek a nyárra

A nyár első hónapja nemcsak a hosszú nappalokat és a meleg estéket hozza el, hanem a piacok színpompás, illatos kínálatát is. Júniusban megjelennek az első igazán nyári zöldségek és gyümölcsök – frissen, hazai termelőktől, telis-tele ízzel és tápanyaggal.

De mi is kerüljön a kosárba – és a tányérra – ebben a hónapban?

Szezonális gyümölcsök – a nyár édes ajándékai

A gyümölcsrajongók júniusban tobzódhatnak:

Cseresznye – igazi klasszikus, amit nehéz megunni. Frissen, kompótként, vagy süteménybe sütve is tökéletes.

Meggy – kicsit savanykásabb, de épp ettől fantasztikus levesnek, meggyes pitének vagy dzsemnek.

Eper – június közepéig még bőven találunk lédús, hazai epret. Smoothie, saláta, tortadísz – mindenre jó.

Ribizli, málna – apró bogyós gyümölcsök, amik lekvárként, joghurtba keverve vagy csak úgy magában is isteniek.

Korai sárgabarack és őszibarack – ha szerencsénk van, már a hónap végén elcsíphetjük az első példányokat.

+Tipp: Készíts házi gyümölcsjoghurtot ribizlivel, málnával és mézzel – hűsítő, egészséges és színes reggeli vagy nasi.

Szezonális zöldségek – könnyű és friss fogásokhoz

A nyári hőségben egyre inkább vágyunk a könnyű, zöldséges ételekre. Júniusban ezek kerülhetnek fókuszba:

Újburgonya – petrezselymesen, vajjal, salátaként vagy grillen. Egyszerű és nagyszerű.

Cukkini és padlizsán – ideális grillezni, rakott ételekhez vagy tócsniba reszelve.

Paradicsom, paprika, uborka – salátaalap-trió, amiből akár minden nap mást készíthetünk.

Zöldborsó – friss zöldborsóból készült főzelék vagy leves egyszerűen verhetetlen.

Karalábé, sárgarépa, retek – remek ropogtatnivalók, de párolva vagy főzelékben is remekelnek.

+Tipp: Készíts mediterrán sültzöldség-tálat cukkini, padlizsán, paradicsom és újhagyma felhasználásával – csak olívaolaj, fokhagyma és friss zöldfűszerek kellenek hozzá!

A június a frissességről szól – használd ki, hogy a természet most a legszebb arcát mutatja. Töltsd meg a hűtőd és a tányérod színekkel, ízekkel, vitaminokkal. Legyen a nyár első hónapja a könnyed, szezonális étkezés ünnepe!

Ajánlott cikkek