
A nyár első hónapja nemcsak a hosszú nappalokat és a meleg estéket hozza el, hanem a piacok színpompás, illatos kínálatát is. Júniusban megjelennek az első igazán nyári zöldségek és gyümölcsök – frissen, hazai termelőktől, telis-tele ízzel és tápanyaggal.
De mi is kerüljön a kosárba – és a tányérra – ebben a hónapban?
Szezonális gyümölcsök – a nyár édes ajándékai
A gyümölcsrajongók júniusban tobzódhatnak:
Cseresznye – igazi klasszikus, amit nehéz megunni. Frissen, kompótként, vagy süteménybe sütve is tökéletes.
Meggy – kicsit savanykásabb, de épp ettől fantasztikus levesnek, meggyes pitének vagy dzsemnek.
Eper – június közepéig még bőven találunk lédús, hazai epret. Smoothie, saláta, tortadísz – mindenre jó.
Ribizli, málna – apró bogyós gyümölcsök, amik lekvárként, joghurtba keverve vagy csak úgy magában is isteniek.
Korai sárgabarack és őszibarack – ha szerencsénk van, már a hónap végén elcsíphetjük az első példányokat.
+Tipp: Készíts házi gyümölcsjoghurtot ribizlivel, málnával és mézzel – hűsítő, egészséges és színes reggeli vagy nasi.
Szezonális zöldségek – könnyű és friss fogásokhoz
A nyári hőségben egyre inkább vágyunk a könnyű, zöldséges ételekre. Júniusban ezek kerülhetnek fókuszba:
Újburgonya – petrezselymesen, vajjal, salátaként vagy grillen. Egyszerű és nagyszerű.
Cukkini és padlizsán – ideális grillezni, rakott ételekhez vagy tócsniba reszelve.
Paradicsom, paprika, uborka – salátaalap-trió, amiből akár minden nap mást készíthetünk.
Zöldborsó – friss zöldborsóból készült főzelék vagy leves egyszerűen verhetetlen.
Karalábé, sárgarépa, retek – remek ropogtatnivalók, de párolva vagy főzelékben is remekelnek.
+Tipp: Készíts mediterrán sültzöldség-tálat cukkini, padlizsán, paradicsom és újhagyma felhasználásával – csak olívaolaj, fokhagyma és friss zöldfűszerek kellenek hozzá!
A június a frissességről szól – használd ki, hogy a természet most a legszebb arcát mutatja. Töltsd meg a hűtőd és a tányérod színekkel, ízekkel, vitaminokkal. Legyen a nyár első hónapja a könnyed, szezonális étkezés ünnepe!