0
Főoldal Blog bejegyzések Megkóstolnád az Ország tortáját?

Megkóstolnád az Ország tortáját?

Megkóstolnád az Ország tortáját? Idén is megválasztották Magyarország tortáját: a Mákvirág

2024-ben a Magyarország Tortája verseny a „Szuperélelmiszerek” tematikára épült. Az ipartestület ismertetése szerint az alábbi alapanyagból kellett felhasználniuk a versenyzőknek minimum kettőt a nevezett torta elkészítésénél: 

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder. 
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles. 
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya. 
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró. 

Magyarország tortája 2024 

A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet Kovács Alfréd, a váci cukrász, és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája nyerte el. 

A versenyre idén az ország különböző részeiről 31 tortát és receptet neveztek be, melyek közül hat jutott be a döntőbe. 

A Magyarország Tortája 2024 versenyen a második helyet a Rigófütty érte el, míg a harmadik helyezett a Fekete gyöngy lett. 

A győztes Mákvirág torta megalkotója, Kovács Alfréd, így mesélt művéről: 

„Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.”   

 

Magyarország Cukormentes Tortája 

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt minden évben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület közösen hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. 

Az idei nyertes torta a "Zöld Málna" lett, melyet Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai készítettek. A torta színei: piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia. A zöld pisztácia mousse édes ízét a piros málna-zselé savassága egészíti ki, rózsavízzel különlegesebbé téve. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és liszt formájában a piskótában is megjelenik. A tortát rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok díszítik. Egy szelet energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, így cukorbetegeknek is ajánlott. 

 

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában. 

Forrás:  

 

Ajánlott cikkek
Édességművészet a köbön
Olvass tovább
Esküvői torták
Olvass tovább
10 érdekesség a fagylaltról
Olvass tovább