0
Főoldal Blog bejegyzések Mégis az internet lett a vasárnapi zárva tartás kiskapuja

Mégis az internet lett a vasárnapi zárva tartás kiskapuja

Mégis az internet lett a vasárnapi zárva tartás kiskapuja A leleményes magyarok hamar rájöttek, hogyan juthatnak ételhez a hét utolsó napján, hiszen az online ételrendelő portálokra nem vonatkozik az új boltzár. A Falatozz.hu-nál máris 30%-kal nőtt a vasárnapi rendelésszám.

A magyarok immár alkalmazkodtak a vasárnapi zárva tartáshoz, és változtattak vásárlási szokásaikon. Míg sokan maradtak a nagyáruházaknál, csak másik napra tették át a vasárnapi nagybevásárlást, a vásárlók egy része alternatív megoldásokat talált: kisboltokban és piacokon szerzik be a szükséges élelmiszereiket, de egyre inkább teret nyernek az internetes alternatívák is. Egyre több embernek jelenti az egyetlen, vagy legalábbis a legkényelmesebb megoldást a virtuális lehetőség, azaz az online ételrendelés.

A magyar ember ugyanis találékony jószág, és hamar rájött, hogy ha már vasárnap nem rendelhet házhoz a hipermarketek webáruházaiból alapanyagokat a főzéshez, az ételrendelő portálokat nem érinti a tilalom. A boltzár ugyanis nem terjed ki a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre, és az internetes ételrendelő portálok is ezen besorolás alá esnek. Ezek a weboldalak kényelmes kiskaput jelentenek, hiszen rajtuk keresztül rengeteg étterem házhoz szállítja készen és melegen a kívánt ételt. Így a kormány is boldog lehet, hiszen amíg anyu nem a fakanállal rohangál a konyhában, és apu nem a krumplit kockázza fel, több idő marad a közös Monopolyzásra, tehát együtt lehet a család.

pizzarendelés

A Falatozz.hu adatbázisából kinyert adatok alapján egyértelmű, hogy egyre többen fedezik fel maguknak ezt a huncut, de törvényes opciót. Két időszakot hasonlítottak össze az országos ételrendelő portál munkatársai: a törvény életbe lépése előtti – azaz a január 1. és március 14. közé eső – 10 vasárnapot, valamint az azt követő – azaz a március 15. és május 17. közötti –, szintén 10 vasárnapot. A törvény módosítása óta az online rendelésszám 30%-kal nőtt, a forgalom pedig 37%-kal emelkedett. Az is észrevehető, hogy vasárnaponként egyre nagyobb a családi pizzákat és többszemélyes tálakat rendelők tábora.

A kormány szerint az új rendszer igazságos és nem vetette vissza a forgalmat, a nép azonban idomul ugyan, de többségében elégedetlenkedik. A Tárki felmérése alapján tízből hatan azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek, az Ipsos szerint a felnőtt lakosság 68%-a inkább nem vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező boltzárral.

zárva tartás

 A Falatozz.hu adatai alapján kijelenthető továbbá, hogy a vasárnapi zárva tartás hatására nem nőtt az Isten házába pizzát rendelők aránya, viszont meglepő módon van több templomba rendelő törzsvásárlójuk is.

Tóth Noémi

Ajánlott cikkek