0
Főoldal Blog bejegyzések Dinsztelés után rántsuk be. Kösz...

Dinsztelés után rántsuk be. Kösz...

Dinsztelés után rántsuk be. Kösz... Nem akarjuk magunkat fárasztani a konyhai trükkökkel, vagy fárasztanánk, csak ismeretlenek a terminuszok? Sorra nyílnak a konyhatündér képzők azok számára, akiknek hiányérzetük van.

Se időnk, se tudásunk

 

Mai rohanó világunkban egyre kevesebb embernek van ideje főzni, úgyhogy nem csoda, hogy olyan népszerű szolgáltatássá vált az online ételrendelés. Ráadásul a nők már nem csupán a konyhában kell, hogy helyt álljanak: immár több feladat hárul rájuk, mint az elmúlt századokban, úgyhogy a nyolcórás munka és a háztartási, anyai teendők mellett nem sokan éreznek magukban annyi energiát, hogy még bevásároljanak és süssenek is. Az online rendelők egy része azonban nem azért kéri házhoz az ételt, mert nincs egy-két órája a konyhában alkotni, hanem mert fogalma sincsen, hogy hogyan készítse el a kedvenc fogását. A recepteket ráadásul gyakran úgy fogalmazzák meg, hogy némi tudást azért feltételez a megértésük. Ugye ismerősek minden konyha-amatőrnek az olyan mondatok, hogy "és utána rántsuk be a levest" vagy "alaposan süssük át a húst…"? Igen ám, de pontosan hogyan, mennyi ideig, mennyi hozzávalóval? Erre nyújtanak megoldást a főzőiskolák, amelyek interaktívan és személyesen magyarázzák el az alapokat. Természetesen azokra is gondolnak ezek a hobbi-intézmények, akik tisztában vannak az egyszerűbb főzési praktikákkal, és inkább elmélyítenék a tudásukat, azaz profi mesterszakácsokká válnának.

 

Főzni nem kötelező, de hasznos

 

Bár gyakran olcsóbb az internetről rendelni, mint ha te magad készítenéd el a kedvenc fogásaidat, azért nem árt egy minimális tudás a konyhában. Egyrészt minden, amit tudsz, az a hasznodra válik, és egy dologgal kevesebb, aminek kapcsán másokra vagy utalva. A nőknek ráadásul remek fegyver a férjfogáshoz, ha ismernek néhány ínycsiklandó receptet (de ez esetben masszív húsételről legyen szó, véletlenül se valami ruccolás-koktélparadicsomos salátáról). Másrészt így legalább tudod, hogy pontosan mi kerül a tányérodra, különösképpen, ha van valamilyen betegséged vagy ételintoleranciád. Az sem utolsó szempont, hogy ha már megtanultad az alapvetéseket, utána már a főzés unaloműzőként és remek közös programként egyaránt szóba jöhet, sőt, egyenesen vidám mókának fogod találni. Megvan az az érzés a gyerekkorodból, amikor a nagyi készített valamit, te pedig ott topogtál az illatos sütő körül, hogy mikorleszmárvégrekész? Te is bármikor átélheted ezt, sőt, megörvendeztetheted vele szeretteidet. Mit szóltok például egy házibulihoz, ahol mindenki hoz valami hozzávalót, és együtt készítitek el a pizzátokat a filmezéshez? Hidd el, hogy kevesebb idő lesz, mint gondolnád, és együtt úgyis repül az idő.

főzőiskola

Egyedül, csoportosan, gyerekkel vagy ismerkedve

 

Bár főzőiskolákra országszerte lenne igény, mégis a legtöbb hasonló kurzust a fővárosban tartják. A Kuktaparty főzőiskolában például lehetséges egyénileg vagy családtagokkal, barátokkal és kollégákkal együtt is részt venni a kurzusokon. Kezdők számára alapkurzusokat is tartanak, sőt, gyerekeknek is szívesen összeállítanak gyurmázós-játékos órákat. Általában egy-egy nép gasztro-kultúráját veszik górcső alá. Igazi különlegesség a Hölgyválasz nevű program, amely egyedülállóknak nyújt randevúzási lehetőséget a közös főzőcskézéssel. A déli gasztronómia köré épülő Olasz Főzőiskola séfjei pedig magyar és olasz szakácsokból állnak, akik vidám és lendületes órákat garantálnak az érdeklődőknek. A jelentkezők megismerhetnek új szavakat és ízeket, és kiléphetnek a közismert pizza-spagetti-tiramisu háromszögből. Az órák kiscsoportosan zajlanak, de ha inkább csapatépítést szeretnénk a kollégákkal, vagy főzőestet a barátainkkal, azt is szívesen megoldják. Sőt, ha másnak szereznénk ezzel örömet, kapható náluk ajándékutalvány is.

De ha még ezek után sem kaptál kedvet a fakanálhoz, akkor nem győzködünk tovább: irány a Falatozz.hu :)

 

Tóth Noémi

 

 

Ajánlott cikkek
Müzliből készít úszógumit a fotós
Olvass tovább
Húsvéti kisokos, azaz miért tojik a nyúl
Olvass tovább
Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus
Olvass tovább