Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön?

Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön? Ezek lesznek az idei év gasztro-slágerei a nemzetközi sajtó szerint. A csináld magad salátaöntet és a feltuningolt franciapirítós esélyes jelöltek, de a perzsa fogásokat talán kevés magyar értékeli majd.

A Falatozz.hu kicsemegézte, hogy idén milyen ízletes ételek, italok és alapanyagok veszik át a stafétabotot a külföldi média alapján.

A Huffington Post listája szerint – amelyet a Pinterest közösségi oldal népszerűségi statisztikáira alapoztak – a kókuszolaj sikerét az avokádóolaj veszi majd át. Mivel az avokádó egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt tartalmaz, kiemelten szív- és koleszterinbarát konyhai alapkellék válhat belőle. Ezen felül antioxidásokban, C-vitaminban és E-vitaminban, illetve ásványi anyagokban is gazdag. Használható sütéshez-főzéshez, salátákhoz, pácoláshoz, vagy akár haj- és arcpakoláshoz egyaránt.

avokádóolaj

Ezentúl ha vendégségbe mész, te leszel a legmenőbb vendég, ha nem készen vásárolt alkoholt viszel hanem saját készítésűt. A divathullám a DYOB (do your own booze) nevet viseli, és valljuk be, tényleg elég laza dolog beállítani a haverodhoz egy üveg házi párlású ginnel vagy vodkával. Ugyanúgy a DIY (do it yourself) salátaöntetek is hasonló népszerűségnek örvendenek, és nem utolsósorban remek ajándékötletek.

DIY salátaöntet és alkohol

Aki inkább a sörökért rajong a tömények helyett, örülhet az idei évnek. Egyrészt számos főzési recept közül válogathat az interneten, ha szintén saját márkával kápráztatná el ismerőseit, másrészt divatba jött a sörkoktél. A beermosa nevet viselő alkoholfantázia elkészítése igen egyszerű: 8 egységnyi sörhöz keverjünk 4 egységnyi narancslevet, és díszítsük ízlésesen narancshéjjal.

beermosa

A Pinterest kihegyeződött az újság szerint arra is, hogy a klasszikus kedvenceket, a palacsintákat és franciapirítósokat valami pikáns csavarral dobják fel. Például nagy népszerűségnek örvend a fűszeres-parmezános franciapirítós hollandi mártással: mondd, hogy a te szádban nem futott össze a nyál...

hollandi mártásos franciapirítós

A Telegraph is jóslatokba bocsátkozott, a brit lap szerint lassan kikopik a vásárlói kosarakból a fehércukor, a hagyományos 0,75l-es kiszerelésű bor és a szójatej, utóbbi a mandulatej előretörése miatt. Azonban ismertebbé válnak a brazil és perzsa ételek: például a brazil chilis-mézes-paradicsomos-mustáros BBQ steak egy pohár caipirinha-val és a perzsa mentás-pisztáciás egy tányér joghurtos levessel, jól hangzik?

brazil BBQ

Ők is az avokádó 2016-os győzelmét hirdetik, és olyan finomságokat vizionálnak a jövőbéli étkezéseink közé, mint a töltött-sült avokádó vagy az extrémnek számító avokádós-lime-os sajttorta.

avokádó töltve és tortában

A buborékos alkoholok hívei számára jó hír, hogy felívelőben a prosecco, azaz az olasz pezsgőbor sikere. Úgyhogy idén már nem csak a szilveszteri mulatságok alatt, hanem a nyári kerti partikon is ezt fogjuk szürcsölgetni, ha beválnak az előrejelzések.

prosecco

A  Telegraph szerint a csírázott magvak, pépes turmixok, erjedéssel készült zöldségek fogyasztása, a glutén- és laktózmentesség elve, a kókusz és a karfiol felhasználása egyaránt az idei év jelszavai lesznek.

Te melyik finomság elterjedésének drukkolsz leginkább?

 

Tóth Noémi

 

Ajánlott cikk(ek):

Színes gasztrohírek a nagyvilágból
Ezt eszed idén!
A street food forradalom leendő győztesei
Valóban a macaroné a jövő?
Világ palacsintái, egyesüljetek!
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek