0
Főoldal Blog bejegyzések András-napi jóslások

András-napi jóslások

András-napi jóslások November 30-a múltunkban a jóslások napja volt. Olvass tovább!

András-nap

Tudtad? Advent első vasárnapja mindig az András-naphoz legközelebb eső vasárnapon esedékes. A magyar múltunkban ezen a napon van a legtöbb jóslás és népi hiedelem. November 30-án elsősorban jövendőbelijük kilétét akarták megtudni a fiatalok, illetve az elkövetkező időjárást.

Gombócfőzés

A hajadon lányok izgatottan keltek fel november 30-án, és alig várták, hogy elkezdjék főzni a gombócokat. A hagyomány szerint ugyanis a gombócok megjövendölik a jövendőbeli férj nevét! A jóslás részletei helyenként eltérőek lehetnek: van, ahol 6, 9 vagy 12 gombócot főztek, máshol pedig a karácsonyig hátralevő napok számával megegyező darabot. Mindegyik gombócban elrejtettek 1-1 centlit, amikre a potenciális kérők nevét írták fel. A legenda szerint az a személy lesz a szerencsés, akinek a neve az első készre főzött gombóccal a víz felszínére kerül.

A gombócfőzés alternatívája egyes helyeken a derelyefőzés.

Hallgatózás

A disznóól oldalát megrugdosták. A hiedelem szerint ahányat röfög a dörömbölés után a disznó, annyi év múlva megy a ház hajadona férjhez. Ha a zajra a disznó nem ébred fel, már az évben elkel.

András-pogácsa

A gombócfőzés mintájára történik. A 3 elkészített pogácsába 1-1 cetlin elrejtenek egy nevet. A három pogácsát leteszik az ajtó elé, és amelyiket utoljára vinné el a kutya, ő lesz a befutó férj!

András-pogácsa

Ólomöntés

Forró ólmot öntöttek vízbe, az ólom pedig a hideg hatására megdermedt. Ez után a lányok közösen megállapították milyen eszközhöz hasonlít az ólom, mert az elmélet szerint ez lesz jövendőbeli férjük foglalkozása.

Almamag számlálás

A hagyomány szerint, ha találtak olyan almát, aminek 7 vagy 9 magja volt, el kellett tenni papírba, majd András-napon a párnájuk alá helyezni. Így megálmodhatták jövendőbelijüket!

Szalmakoszorú dobálás

A lányok szalmakoszorút készítettek, majd elkezdték egy fára dobálni. A hagyomány szerint annyi év múlva mennek férjez, ahányadik dobásra sikerül a koszorúnak fennakadni a fán.

13

András napján 13 nevet írtak fel a fiúk és a lányok is egyaránt egy papírra. Ezeket a cetliket gondosan összegyűrték, majd minden nap eldobtak belőle egyet. Luca-napra csak egy cetli maradt, amiben szerepel a jövendőbeli férj vagy feleség neve.

Ha megéheztél a jóslásokban, rendelj valami igazán finomat a Falatozz-ról!

 

Forrás:
https://nlc.hu/ezoteria/20041124/andras-napi_joslasok/
https://okosanya.blog.hu/2009/11/30/andras_naphoz_kapcsolodo_nepszokasok_nephit_idojoslas
https://kekesonline.hu/2020/11/30/andras-napi-szokasok-gombocfozes-ferj-es-idojoslas/
Ajánlott cikkek