
Amikor utazunk, gyakran szeretnénk megkóstolni a helyi különlegességeket. De mi van akkor, ha az adott ország "finomsága" elsőre inkább egy túlélőshow kelléktárából származik, mint egy étlapról? Összegyűjtöttünk néhányat a világ legfurcsább, legmeglepőbb és legextrémebb ételei közül – csak erős gyomrúaknak!
1. Balut – a félig kikelt kacsa
Fülöp-szigetek
A balut egy főtt, félig kifejlődött kacsaembrió – héjban tálalva. A tojás 14–21 napos embriót tartalmaz, amit megfőznek és sóval, ecettel fogyasztanak. A helyiek szerint laktató és kiváló afrodiziákum.
2. Sült rovarok – roppanós proteindömping
Thaiföld, Kambodzsa, Mexikó
Tücskök, sáskák, bogarak, skorpiók – ezek Ázsiában és Latin-Amerikában nem bizarr csapások, hanem ropogós csemegék! Gazdagok fehérjében, alacsony az ökológiai lábnyomuk, és állítólag finomak is – ha nem nézel rájuk közben...
3.Agyas finomság – sült majomagy
Afrika, Délkelet-Ázsia (egyes területeken)
Egyes térségekben különleges csemegének számít a majom agya. Bár rengeteg etikai és egészségügyi aggály merül fel vele kapcsolatban, még mindig vannak helyek, ahol elfogadott fogásnak számít.
4.Casu Marzu – élő sajttal
Szardínia, Olaszország
Ez a juhsajt nemcsak erősen érlelt, hanem élő kukacokat is tartalmaz. Ezek segítik a sajt fermentálását, de ha mozog a tányéron, az első reakciód nem biztos, hogy a falatozás lesz...
Ezek az ételek nemcsak a gyomrunkat, hanem a kultúrához való viszonyunkat is próbára teszik. Ami egyik országban ínyencség, máshol tabu – és pont ettől izgalmas a világ ízeinek felfedezése.Te megkóstolnád ezeket?