0
Főoldal Blog bejegyzések A pizza története és típusai – Hogyan lett világkedvenc az olasz finomság?

A pizza története és típusai – Hogyan lett világkedvenc az olasz finomság?

A pizza története és típusai – Hogyan lett világkedvenc az olasz finomság? Ismerd meg a pizza történetét Nápolyból indulva egészen a világ pizzastílusaiig. Fedezd fel, hogyan lett a pizza az egyik legkedveltebb étel világszerte!

A pizza nem csupán egy étel – igazi kulturális ikon, amely Nápoly szűk utcáiból indult világhódító útjára. Ma már szinte minden országban saját változata létezik. 

Kezdetek Nápolyban – a szegények eledele

A pizza története a 18. századi Nápoly utcáiról indult, ahol a szegényebb rétegek gyorsan elkészíthető, olcsó, és tápláló ételt kerestek. A lapos kenyértésztára tett paradicsom, fokhagyma, szalonna vagy szardínia igazi alapélelmiszer volt.

Királyi elismerés – a Margherita legenda

1889-ben I. Umbertó király felesége, Margherita királyné meglátogatta Nápolyt, és megkóstolta a pizzát. A legenda szerint Raffaele Esposito pizzamester háromféle pizzát készített neki, és a kedvence a piros-fehér-zöld színekben pompázó paradicsom-mozzarella-bazsalikom kombináció lett. Innen a híres Pizza Margherita neve.

A nagy utazás – Pizza Amerikában

A 20. század elején milliónyi olasz vándorolt az Egyesült Államokba, és magukkal vitték a pizza szeretetét is. Először New Yorkban és Chicagóban terjedt el, majd a második világháború után az amerikai katonák „hazahozták” Európába is az újragondolt pizzákat.

Tudtad?

  • A világ legnagyobb pizzája több mint 13 000 négyzetláb volt (kb. 1200 m²).
  • A pizzát hivatalosan is „világörökségként” ismerte el az UNESCO – legalábbis a nápolyi pizzakészítés hagyományát!
  • Az egyik legextrémebb feltét: ehető aranylap.

Tipp: Ha megjött a kedved egy jó pizzához, ne hagyd ki az áprilisi akciókat – a Falatozz.hu oldalán számos étteremnél most kedvezményes áron rendelhetsz pizzát!

 

Ajánlott cikkek