
A pizza nem csupán egy étel – igazi kulturális ikon, amely Nápoly szűk utcáiból indult világhódító útjára. Ma már szinte minden országban saját változata létezik.
Kezdetek Nápolyban – a szegények eledele
A pizza története a 18. századi Nápoly utcáiról indult, ahol a szegényebb rétegek gyorsan elkészíthető, olcsó, és tápláló ételt kerestek. A lapos kenyértésztára tett paradicsom, fokhagyma, szalonna vagy szardínia igazi alapélelmiszer volt.
Királyi elismerés – a Margherita legenda
1889-ben I. Umbertó király felesége, Margherita királyné meglátogatta Nápolyt, és megkóstolta a pizzát. A legenda szerint Raffaele Esposito pizzamester háromféle pizzát készített neki, és a kedvence a piros-fehér-zöld színekben pompázó paradicsom-mozzarella-bazsalikom kombináció lett. Innen a híres Pizza Margherita neve.
A nagy utazás – Pizza Amerikában
A 20. század elején milliónyi olasz vándorolt az Egyesült Államokba, és magukkal vitték a pizza szeretetét is. Először New Yorkban és Chicagóban terjedt el, majd a második világháború után az amerikai katonák „hazahozták” Európába is az újragondolt pizzákat.
Tudtad?
- A világ legnagyobb pizzája több mint 13 000 négyzetláb volt (kb. 1200 m²).
- A pizzát hivatalosan is „világörökségként” ismerte el az UNESCO – legalábbis a nápolyi pizzakészítés hagyományát!
- Az egyik legextrémebb feltét: ehető aranylap.
Tipp: Ha megjött a kedved egy jó pizzához, ne hagyd ki az áprilisi akciókat – a Falatozz.hu oldalán számos étteremnél most kedvezményes áron rendelhetsz pizzát!