0
Főoldal Blog bejegyzések A nyers víz az új dili

A nyers víz az új dili

A nyers víz az új dili Idén sem maradunk értelmetlen és drága őrület nélkül. A gazdagok tiszta víz elleni paleo-lázadása ráadásul nagyon veszélyes is.

Meglepő módon ezúttal az amerikai Szilícium-völgyből érkezett a legújabb trend, a nyers víz. Ha most felhorkantottál, hogy biztosan jól olvastad-e, akkor sajnos az éterből bólogatunk. Ugyanis konkrétan tényleg szűretlen és kezeletlen vízről van szó, amit literenként ezer forintért kezdtek árulni a világ legokosabb (?!) vezetőinek. Mivel a New York Times is cikkezett róla, kisebb hisztériává nőtte ki magát Amerikában, és azóta már ezerötszáz forintba kerül egy liter. A vásárlók azért váltak a termék megszállottjává, mert egészségesnek gondolják a benne lévő baktériumokat. Szerintük a csapvíz és a palackozott víz tele van hormonokkal, klórral és fluoriddal, és különben is, ami természetes, az csak jó lehet.

Több vállalkozó is meglátta a lehetőséget ebben az üzletben, úgyhogy különféle forrásokból hordják a nyers vizet a völgybe. A legnépszerűbb az úgynevezett Live Water cég terméke, amelynek íze az egyik alkalmazottjuk szerint „lágyan édes, selymes aromájú. Semmi nincs benne, ami felülírná a víz természetes ízjegyeit.” A gyártó dizájnos, gömb alakú üvegben árulja a méregdrága portékáját, a tartályt pedig csak újratölteni lehet, visszaváltani nem. Még olyan startup is létrejött, amely egy olyan terméket forgalmaz, amellyel a légkörből lehet vizet kinyerni.

Ez a divathullám a szakértők szerint ráadásul kifejezetten veszélyes az egészségre, hiszen ezek az italok semmiféle tisztításon és kezelésen nem esnek át. Mezőgazdasági vegyszerek, vírusok és baktériumok nyüzsöghetnek ezekben a palackokban, illetve az állatokkal is érintkező természetes vizek magukkal hozzák a bélférgesség, Hepatitis A vagy az E.coli veszélyét is. Teljesen érthetetlen, hogy valaki miért nem képes örülni annak, hogy a víz szűrése és klórozása által megszűntek olyan népbetegségek, mint a tífusz és a kolera, és miért vágyik a luxusból a harmadik világba. A Falatozz.hu csapata kissé aggódik, hogy vajon hová vezet még az eltúlzott egészségtudatosság és a sznobizmus keresztmetszete?

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

hazipatika.com

444.hu

nosalty.hu

 

 

Ajánlott cikkek