Francia pirítós
Hozzávalók:
- 8 szelet toast kenyér
- 4 szelet főtt sonka
- 4 szelet ementáli sajt
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 teáskanál csípős dijoni mustár
- 1 darab tojás
Elkészítés
Először is elkészítjük a besamel mártást. Olvasszuk fel a vajat, sűrű kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd apránként öntsük hozzá a tejet. Jól keverjük el, nehogy csomós legyen. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Ha homogén, sűrű besamel mártást kaptunk, vegyük le a tűzről, tegyük félre, és hagyjuk hűlni kicsit. Ezután válasszuk szét a tojást, és adjuk hozzá a sárgáját a besamelhez, a dijoni mustárral együtt.
Ezután állítsuk össze a francia pirítósokat. Fogjunk egy akkora tepsit, amibe elfér mind a négy szendvics. Négy toast kenyér egyik oldalát vajazzuk meg, majd a vajas felével lefelé tegyük a tepsibe. Kenjünk rájuk besamel mártást, majd helyezzünk mindegyikre egy szelet sonkát és egy szelet sajtot, és kenjük meg még egyszer besamellel. A maradék négy szelet kenyér egyik oldalát is kenjük meg vajjal, majd tegyük rá a félkész szendvicsekre a vajas oldalukkal felfelé. Enyhén nyomjuk össze a szendvicseket, úgy, hogy a mártás ne folyjon ki belőlük. Előmelegített sütőben süssük addig, míg piros nem lesz a teteje, majd fordítsuk meg, és hagyjuk a sütőben, míg a másik oldala is megpirul.