Sajtos gyros pitában

Gyros

Sajtos gyros pitában
Kép forrása: http://www.mediterraneancafe-flatiron.com/

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 1 teáskanál gyros fűszerkeverék
  • 2 darab vöröshagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 darab lilahagyma
  • 3 darab paradicsom
  • 1/4 fej jégsaláta
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 kg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 6 dl langyos víz
  • 3 csipet cukor
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl natúr joghurt
  • 2 teáskanál görögös fűszerkeverék
  • 10 dkg sajt
Elkészítési idő: 150 perc
Körülbelüli költség 4 főre: 3 700 Ft
Meg is rendelheted azonnal!
Sajtos gyros pitában házhoz szállítással: 1 030 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)
Rendelés

Elkészítés

A pitákhoz először is keverjünk össze 2 dl langyos tejet az élesztővel, a cukorral és 2 teáskanál sóval, majd ezt öntsük hozzá a liszthez. Jól dolgozzuk el, majd adjuk hozzá apránként a maradék 3 dl vizet. Gyúrjuk kicsit, majd takarjuk le, és hagyjuk kelni egy órát.

 

A megkelt tésztából formázzunk gombócokat, majd ezeket is takarjuk le, és hagyjuk még 20 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ha letelt a 20 perc nyújtsuk ki őket körülbelül egy centiméter vastagra, majd tegyük be a sütőbe pár percre. Ha kezdenek felpúposodni, fordítsuk meg őket, és süssük meg a másik oldalukat is 1-2 perc alatt, majd vegyük ki, és hagyjuk hűlni.

 

A gyros húshoz először készítsük el a pácot. Ehhez vágjuk apró darabokra a vöröshagymát, majd keverjük össze körülbelül 2 dl olívaolajjal, a gyros fűszerkeverékkel, illetve ízlés szerint sóval és borssal. Ezt keverjük össze az egy centiméter széles és 5-6 centiméter hosszú darabokra vágott tarjával, majd legalább egy-két órára tegyük a hűtőbe. (Még jobb. ha egy egész éjszakára hagyjuk a hűtőben érlelődni.)

 

Ha letelt a pácolásra szánt idő, tegyük a húst egy tepsibe, takarjuk le alufóliával, és pároljuk egy órán keresztül, majd vegyük le a fóliát, és süssük készre.

 

A lilahagymát, a kígyóuborkát, a salátát és a paradicsomokat vágjuk apró kockákra, az öntethez pedig keverjük össze a joghurtot a görögös fűszerkeverékkel.

 

Sajtból tulajdonképpen ízlés szerint bármilyen sajtot választhatunk, ha például trappistát vagy parmezán sajtot használunk, azokat reszeljük le, ha pedig feta sajtot, azt morzsoljuk szét.

 

Végül töltsük meg a pitákat a gyros hússal, a zöldségekkel, szórjunk rá sajtot, és locsoljuk meg az öntettel.

 

 


Falatozz.hu Blog

Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
Magyar győzelem a rangos tortaversenyen
Büszkék lehetünk Vargáné Orbán Anikóra, a mézeskalácsairól híres háromgyerekes anyukára, aki nemrég megnyerte a Cake Masters Awards cukormázas tortadíszítés kategóriáját.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek