Desszert
Körülbelüli költség 4 főre: 2 500 Ft
Meg is rendelheted azonnal!
Gőzgombóc házhoz szállítással: 1 600 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 8 dl tej
- 1 darab tojás
- 20 dkg vaj
- 1 csipet só
- 15 dkg szilvalekvár
- 4 darab tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- 1.5 darab vaníliarúd
- darált mák
- porcukor
Elkészítés
Az élesztőt futassuk fel 3 dl cukros, langyos tejben. A liszthez keverjük hozzá a sót, a tojás és a felfuttatott élesztőt. Dagasszuk pár percig, majd takarjuk le, és pihentessük 1 órán keresztül.
Közben készítsük el a vaníliasodót. A tojás sárgáját verjük fel 15 dkg cukorral, majd adjunk hozzá 5 dl tejet és a vaníliarúdak kikapart belsejét, végül lassú tűzön főzzük meg, hogy besűrűsödjön.
Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagra, majd szagassunk ki belőle kör alakú darabokat egy nagyméretű pogácsaszaggatóval vagy egy nagy szájú pohárral. Tegyünk minden tészta darab közepére a szilvalekvárból, majd a tészta széleinek felhajtásával és összenyomkodásával formázzunk gombócot belőlük.
Ezután forraljunk vizet egy lábasban, és a gőzében főzzük meg a gombócokat körülbelül 10 perc alatt.
Tetszőleges mennyiségű mákot és porcukrot keverjünk össze, majd a kész gőzgombócokat locsoljuk meg a vaníliasodóval, és végül szórjuk meg a cukros mákkal.