Gőzgombóc

Desszert

Gőzgombóc
Kép forrása: http://nutsnroll.blogspot.hu/

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 8 dl tej
  • 1 darab tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 15 dkg szilvalekvár
  • 4 darab tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1.5 darab vaníliarúd
  • darált mák
  • porcukor
Elkészítési idő: 130 perc
Körülbelüli költség 4 főre: 2 500 Ft
Meg is rendelheted azonnal!
Gőzgombóc házhoz szállítással: 660 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)
Rendelés

Elkészítés

Az élesztőt futassuk fel 3 dl cukros, langyos tejben. A liszthez keverjük hozzá a sót, a tojás és a felfuttatott élesztőt. Dagasszuk pár percig, majd takarjuk le, és pihentessük 1 órán keresztül. 

 

Közben készítsük el a vaníliasodót. A tojás sárgáját verjük fel 15 dkg cukorral, majd adjunk hozzá 5 dl tejet és a vaníliarúdak kikapart belsejét, végül lassú tűzön főzzük meg, hogy besűrűsödjön.

 

Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagra, majd szagassunk ki belőle kör alakú darabokat egy nagyméretű pogácsaszaggatóval vagy egy nagy szájú pohárral. Tegyünk minden tészta darab közepére a szilvalekvárból, majd a tészta széleinek felhajtásával és összenyomkodásával formázzunk gombócot belőlük.

 

Ezután forraljunk vizet egy lábasban, és a gőzében főzzük meg a gombócokat körülbelül 10 perc alatt.

 

Tetszőleges mennyiségű mákot és porcukrot keverjünk össze, majd a kész gőzgombócokat locsoljuk meg a vaníliasodóval, és végül szórjuk meg a cukros mákkal.


Falatozz.hu Blog

Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
Magyar győzelem a rangos tortaversenyen
Büszkék lehetünk Vargáné Orbán Anikóra, a mézeskalácsairól híres háromgyerekes anyukára, aki nemrég megnyerte a Cake Masters Awards cukormázas tortadíszítés kategóriáját.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek