Pizza
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1.5 dl langyos víz
- 1 csipet cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 5 dl tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- oregánó
- 10 dkg mozzarella sajt
- 1 fej lilahagyma
- 20 dkg kolbász
- 20 dkg sonka
Elkészítés
Először is készítsük el a pizzatésztát. Ehhez futassuk fel az élesztőt cukros, langyos vízben. Amint felfutott, öntsük hozzá a liszthez, majd adjuk hozzá a sót és két evőkanál olívaolajat. Dolgozzuk össze a tésztát, majd tiszta munkafelületen dagasszuk pár percig, hogy minél könnyebb pizzatésztát kapjunk. Ezután formázzunk belőle cipót, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk kelni 30-40 percig.
Zúzzuk össze a fokhagyma gerezdeket, keverjük hozzá a tejfölhöz, és ízesítsük sóval, borssal és egy kevés oregánóval.
Ha megkelt a tészta, szórjunk egy kevés lisztet a munkafelületre, és kezdjük el rajta nyújtani. Olyan alakúra nyújtsuk a tésztát, amilyen alakú tepsiben szeretnénk sütni a pizzánkat. Kenjük ki olajjal a tepsit, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát.
A lilahagymát vágjuk szeletekre, a kolbászt karikákra, a sonkát csíkokra, a mozzarella sajtot pedig reszeljük le. Kenjük meg a tésztát a fokhagymás-tejfölös alappal, helyezzük el rajta a kolbász karikákat, a sonka csíkokat, a hagyma szeleteket, majd szórjuk meg a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben, 220 fokon (légkeveréses sütőben 200 fokon), 15-20 perc alatt süssük készre a pizzát, majd szeletekre vágva, forrón tálaljuk.