Gyros
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja
- 1 teáskanál gyros fűszerkeverék
- 2 darab vöröshagyma
- 4 dl olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 darab lilahagyma
- 3 darab paradicsom
- 1/4 fej jégsaláta
- 1 darab kígyóuborka
- 7-8 darab burgonya
- 3 dl natúr joghurt
- 2 teáskanál görögös fűszerkeverék
- 15 dkg trappista sajt
- 10 dkg bacon
Elkészítés
A gyros húshoz először készítsük el a pácot. Ehhez vágjuk apró darabokra a vöröshagymát, majd keverjük össze körülbelül 2 dl olívaolajjal, a gyros fűszerkeverékkel, illetve ízlés szerint sóval és borssal. Ezt keverjük össze az egy centiméter széles és 5-6 centiméter hosszú darabokra vágott tarjával, majd legalább egy-két órára tegyük a hűtőbe. (Még jobb. ha egy egész éjszakára hagyjuk a hűtőben érlelődni.)
Ha letelt a pácolásra szánt idő, tegyük a húst egy tepsibe, takarjuk le alufóliával, és pároljuk egy órán keresztül, majd vegyük le a fóliát, és süssük készre.
A saláta hozzávalóit, a lilahagymát, a kígyóuborkát, a salátát és a paradicsomokat vágjuk apró kockákra, az öntethez pedig keverjük össze a joghurtot a görögös fűszerkeverékkel.
A burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk hasábokra, és a maradék olajban süssük meg. A bacont vágjuk kis csíkokra, majd pirítsuk meg egy serpenyőben.
A baconos-sajtos gyros tál talalásakor helyezzük egy tányérra a húst, rá a bacont, és mellé a salátát, locsoljuk meg őket az öntettel, tegyük mellé a sült burgonyát, majd szórjuk meg a lereszelt trappista sajttal.