0
Főoldal Receptek Aranygaluska

Aranygaluska

Körülbelüli költség 4 főre: 1 600 Ft

Meg is rendelheted azonnal!
Aranygaluska házhoz szállítással: 710 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 gramm friss élesztő
  • 2 darab tojás sárgája
  • 2.5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 15 dkg darált dió
Elkészítési idő: 150 perc

Elkészítés

Az élesztőt futassuk fel langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, a sót és 5 dkg cukrot. Jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a vaj felét kicsit felolvasztva. Letakarva, meleg helyen körülbelül egy órán keresztül kelesszük. 

 

Közben készítsük el a diós tölteléket. Keverjük össze a darált diót, a maradék 10 dkg cukorral, illetve olvasszuk fel a maradék vajat is. Ha megkelt a tészta, belisztezett, tiszta munkafelületen nyújtsuk ki körülbelül 2-3 centiméter vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Kenjük ki vajjal a sütőformát, majd helyezzük bele egy sorba a korongokat, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dióval. Ezután helyezzünk rá még egy sort, és ismételjük meg a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta. A legfelső sort is megkenjük vajjal, és megszórjuk a dióval. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára nagyjából fél óra alatt.

 

Vaníliasodóval tálaljuk.