Desszert
Körülbelüli költség 4 főre: 1 600 Ft
Meg is rendelheted azonnal!
Aranygaluska házhoz szállítással: 2 950 Ft
(Az étel átlagos ára a Falatozz.hu-n. Az ár éttermenként eltérhet!)
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 gramm friss élesztő
- 2 darab tojás sárgája
- 2.5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 1 csipet só
- 15 dkg darált dió
Elkészítés
Az élesztőt futassuk fel langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, a sót és 5 dkg cukrot. Jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a vaj felét kicsit felolvasztva. Letakarva, meleg helyen körülbelül egy órán keresztül kelesszük.
Közben készítsük el a diós tölteléket. Keverjük össze a darált diót, a maradék 10 dkg cukorral, illetve olvasszuk fel a maradék vajat is. Ha megkelt a tészta, belisztezett, tiszta munkafelületen nyújtsuk ki körülbelül 2-3 centiméter vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Kenjük ki vajjal a sütőformát, majd helyezzük bele egy sorba a korongokat, kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dióval. Ezután helyezzünk rá még egy sort, és ismételjük meg a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta. A legfelső sort is megkenjük vajjal, és megszórjuk a dióval. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára nagyjából fél óra alatt.
Vaníliasodóval tálaljuk.