0
Főoldal Blog bejegyzések A világ legfurcsább karácsonyi szokásai

A világ legfurcsább karácsonyi szokásai

A világ legfurcsább karácsonyi szokásai Összegyűjtöttük néhány ország érdekes ünnepi rituáléját. Van, ahol mosolygó bélmozgásos farönk, családi szaunázás, karácsonyfába rejtett uborka vagy asztalhoz ülő holt lelkek jelentik a karácsonyt.

 Németország

A németek szenteste egy savanyú uborkát rejtenek el a karácsonyfán (náluk szinte mindenhol kapható műanyag- vagy üvegdísz verzióban is). Amelyik gyerek először megtalálja, másnap reggel egy kis ajándékot kap.

Észtország

Az észt családokat tényleg összehozzák az ünnepek, méghozzá egy igen kicsi és forró helyen. Náluk ugyanis az a szokás, hogy közösen szaunáznak karácsony estéjén, amit szilveszterkor is megismételnek.

Izland

A Yule-macska egy kegyetlen izlandi macskaszörny, amely a legenda szerint megeszik mindenkit, aki  lusta, és azokat is, akik nem öltenek magukra új ruhát karácsonykor.

Olaszország

A Mikulás helyett az olaszoknál egy Befana nevű boszorkány osztogatja az ajándékokat, méghozzá január 5-én. Ez az idővel tündérré szelídült, barátságos boszi cukorkát és játékot visz a gyerekeknek.

Katalónia (Spanyolország)

A Caga Tió egy régi és kellően bizarr katalán hagyomány, szó szerint kakiló farönköt jelent. A mosolygó, sapkás rönkfigurát letakarják, és december 8-tól minden nap jelképesen megetetik. Karácsonykor pedig addig énekelnek a rönknek és ütik egy bottal, amíg az ki nem „termeli” az ajándékot, ami a takaró alatt rejtőzik.

Caga tió, a katalán pukifa

Lettország

A lett karácsony sokkal inkább hasonlít az amerikai Halloweenre. Egy csapat múmia jár házról házra, hogy mindenféle jóságért cserébe áldást osszanak.

Japán

Amilyen furák a japánok a hétköznapokban, olyannyira tűnnek normálisnak karácsonykor: egyszerű üdvözlőlapokat küldenek családtagjaiknak és barátaiknak. Arra azonban ügyelnek, hogy fehér kártyákra írjanak, ne pirosra, ami náluk hivatalosan a gyászjelentések színe.

Norvégia

A norvégok hite szerint a karácsony egybeesik a gonosz lelkek és boszorkányok érkezésével. Ezért logikusan minden háztartásban elrejtik a seprűket, mielőtt aludni mennek.

Portugália

A portugáloknál a hagyományos ünnepi consoda része az is, hogy az elhunyt szeretteiknek is terítenek az asztalnál, de még ételt is tesznek az üres szék elé. Úgy hiszik, a holt lelkek hálából szerencsét hoznak.

Ukrajna

A megszokott ünnepi giccsparádé helyett az ukránok szívesen díszítenek pókkal és pókhálóval. Amellett, hogy szerencsét hoz, a szokás életben tartja azt a régi mesét, amely egy szegény lányról szól, aki nem tudta mivel díszíteni a karácsonyfáját. A történet szerint a nyomorult sorsú teremtés a nagy napon arra ébredt, hogy egy pók ragyogó, fényes hálóval szőtte körbe a fát.

 

A Falatozz.hu karácsonykor, illetve szilveszterkor és az év első napján ugyan zárva tart, de reméljük, hogy kedves felhasználóink jóllakottságáról szeretteik bőséggel gondoskodnak majd!

Tóth Noémi

 

Forrás:

aol.com

telegraph.co.uk

Ajánlott cikkek
Kérsz pizzasört, kobrabort vagy angolnás üdítőt?
Olvass tovább
Mit (nem) szeretünk az ünnepekben
Olvass tovább
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Olvass tovább