0
Főoldal Blog bejegyzések Lakomázz úgy, mint egy igazi Lannister

Lakomázz úgy, mint egy igazi Lannister

Lakomázz úgy, mint egy igazi Lannister Autentikus Trónok Harca vacsorákra hívják egymást a rajongók szerte a világban. Bemutatjuk, miből áll egy menüsor.

A Trónok harca nem véletlenül az egyik legnépszerűbb televíziós sorozat az elmúlt években: a középkorba ágyazott regény-adaptáció remek dramaturgiával, árnyalt karakterekkel, frappáns párbeszédekkel és lenyűgöző látványvilággal nyűgözi le részről részre a nézőket. Mint minden sikerszériának, a Trónok harcának is megvan a maga rajongói bázisa, amelynek tagjai egészen elvetemült dolgokra képesek a beöltözős partikon keresztül a korhű kardvívásig, bár sárkányröptetésről egyelőre nem tudunk (amatőröknek papírral, haladóknak gigahüllőkkel ajánljuk).

 

A legújabb hóbort világszerte, hogy a regényhez, illetve a tévésorozathoz hű vacsorára invitálják egymást a fanok. Mivel csak az igazán elvetemült rajongóknak jut eszébe még azt is figyelni két véres vagy fedetlen kebles jelenet között, hogy mit esznek éppen a karakterek, a Falatozz.hu összegyűjtötte, hogy milyen kellékei vannak egy ilyen szeánsznak.

George R. Martin előszeretettel tér ki arra a regényeiben, hogy egy-egy szereplő éppen mit eszik, ami elnézve az író testalkatát, nem annyira meglepő fétis. Mivel a karakterek szájába a lehető legínycsiklandóbb fogásokat álmodja meg, nehéz megállni, hogy rácsorgassuk a nyálunkat kedvenc irományunk lapjaira, bát tekintve a mű helyenként pornográf tartalmát, más szempontból is nehéz szárazon hagyni az oldalakat.

 

Mit esznek pontosan a szereplők?

 

A Királyok csatája című könyvben fájdalmas részletességgel élhetjük bele magunkat a nemesek lakomázásába:

 

„Cersei helyet foglalt egy gusztusos asztalnál, amelyre lehetetlenség nemet mondani. Krémes gesztenyelevessel kezdtek, ropogós meleg kenyérrel, valamint almával és fenyőmaggal dísztett zöldekkel."

Az ínyenc gesztenyeleves receptje >>

gesztenyeleves


A Trónok harca című első regényben mindenki kedvence, a kisnövésű, ám annál nagyobb szájú Tyrion kérésére a sorozatból is emlékezhetünk:

 

„Egy báránysült jól esne… Talán egy tál borsóval, hagymával, frissen sütött vajas kenyérrel, leöblítve egy kancsó forralt borral. Vagy sörrel, ha az egyszerűbb. Próbálok nem túlságosan különöset kérni.”


Az omlós báránysült receptje >>

báránysült


A csinos Sansa Stark édességfüggőségéről már az első regényből értesülhettünk, de a sorozat negyedik évadjában is kijelenti, hogy a citromtorta a kedvence:

 

„Sansa annyira tele volt, hogy nem tudott megbirkózni kettőnél több kis citromtortával, pedig igazán szeretett volna.”


A citromtorta receptje >>

citromtorta


Ezt a sok finomságot pedig – szintén a Királyok csatájában említett – forralt borral lehet a legeredetibb módon kísérni, méghozzá az Éjjeli Őrség parancsnokának verziójával.

 

„A Vén Medve specialitása a forralt bor volt. Rengeteg fahéj, szerecsendió és méz, egy cseppel sem több. Mazsola, diófélék és szárított bogyók, de semmi citrom, ez a legmagasabb fokú déli eretnekség…”


A különleges forralt bor receptje >>

forralt bor


Aki már alig várja, hogy részt vegyen egy tradicionális westerosi vacsorán, annak ajánljuk az angol nyelven már 2012 óta kapható hivatalos Trónok Harca szakácskönyvet is (A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook címen). Az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadó ugyanis meglátta a lehetőséget egy gasztro-blogban, amelyet két rajongó lány, Chelsea és Sariann kezdett írni még 2011-ben. A lányok komoly kutatómunkával összegyűjtötték a könyvben olvasható fogások középkori és modern változatát egyaránt, és még kígyóból készült étket is kipróbáltak a korhűség kedvéért.

Aki pedig igazán komolyan veszi a kihívást, az varjakkal akar pergamen-meghívót küldeni a barátainak, rajta a tolltintával írt menüsorral. Mi szóltunk… ’Dinner is coming!

 

Egy komplett Trónok Harca menü receptgyűjteménye

 

Gesztenyeleves (4 személyre)

• 2 gerezd fokhagyma

• 2 gally friss rozmaring

• 4 db friss zsályalevél

• 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz egy kevés a tálaláshoz

• 1/3 pohár fehérbor

• 400 gramm konzerv csicseriborsó lecsepegtetve

• 200 gramm főzött-hámozott gesztenye

• só és bors


1. Törjük össze a fokhagymát és süssük át kicsit az olívaolajban a rozmaringgal és a zsályával együtt. Amikor a fokhagyma puha, adjuk hozzá a fehérbort, hagyjuk egy fél percig párologni, majd adjuk hozzá a csicseriborsót, sózzuk meg és lepjük el vízzel.

 

2. A csicseriborsó felét keverjük püré állagúra: egy kézi mixer kiváló erre a célra, vagy tegyük át a csicseriborsókat némi vízzel a turmixgépbe, majd vissza a keveréket az edénybe. Adjuk hozzá a gesztenyét. Forraljuk fedetlenül körülbelül 10 percig, vagy addig, amíg kissé elpárolog a folyadék, és krémessé válik a leves állaga. A gesztenyét egyben is hagyhatjuk, vagy el is törhetjük a kanállal főzés közben.

 

3. Vegyük ki a rozmaring gallyakat, majd tálaljuk a levest egy kevés extra szűz olívaolajjal és frissen őrölt borssal.

 

Báránysült (4 személyre)

• 2 kiló báránycomb

• 1 csokor rozmaring

• 2-3 gerezd pucolt fokhagyma

• extra szűz olívaolaj

• 1 kiló burgonya

• 1 pohár száraz fehérbor

• só és bors


1. Vagdossuk be jó mélyen a húst, mintha fel akarnánk szeletelni, és a lábaknál is nyesegessük körbe a húst. Masszírozzuk bele a fokhagymát és a rozmaringot a mélyedésekbe, és kenjük meg alaposan olívaolajjal a felszínét. Hagyjuk pihenni, ameddig előkészítjük a krumplit.

 

2. Mossuk, héjazzuk meg és vágjuk nagy karéjokra a krumplit. Helyezzük el a serpenyő alján, szórjunk rá sót, borsot, rozmaringot és egy kevés olívaolajat. Helyezzük a báránycombot a serpenyő közepére, és tegyük köré a burgonyákat.

 

3. Süssük a húst 180 fokon körülbelül egy órán keresztül. Az idő felénél öntsük rá a húsra a pohár bort és forgassuk meg a burgonyákat. Alufólia alatt hagyjuk puhulni tovább a húst. Tálaljuk a húst vastag szeletekre szelve, a köretet pedig locsoljuk meg némi pecsenyelével.

 

Sansa kedvenc citromtortája (4 személyre)

• 2 evőkanál vaj

• 1 csésze cukor

• 4 evőkanál liszt

• 1 citrom (reszelt héja és leve egyaránt)

• 1,5 csésze tej

• 3 tojás, szétválasztva

• 1 csipet só


1. Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Egy nagy edénybe tegyük bele a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a sót, a citromlevet és a citromhéjat. Egy másik edénybe üssük bele a tojások sárgáját, és keverjük össze a tejjel. Lassan öntsük össze a két edény tartalmát. Verjük keményre a tojásfehérjéket is, és tegyük a habot a massza tetejére.

 

2. Helyezzük egy szuflé- vagy kisméretű süteményes tálba az egészet, majd azt állítsuk egy nagyobb tepsibe, amelybe óvatosan forró vizet kell öntenünk úgy, hogy pár centi magasan álljon benne a víz.

 

3. Süssük 45 percig a tortát, ameddig meg nem barnul a tetején a krémes réteg. Várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd tálaljuk tejszínhabbal és citromszelettel.

 

A Vén Medve forralt bora (4 személyre)

• 1 üveg vörösbor (az édes jobb, mint a száraz, például egy cabernet)

• 1/2 csésze méz

• 1 evőkanál az alábbiakból: gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg és szerecsendió

• Maroknyi az alábbiakból: aszalt meggy, mazsola és szeletelt mandula


1. Kezdjük el lassú tűzön főzni a bort a mézzel. Kóstoljuk meg, hogy mennyire édes, és adjunk még hozzá mézet, ha szükséges.

 

2. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a fűszereket (a félrenyelhetőeket, mint például a szegfűszeget, érdemes egy szűrős tealabdába helyezni), és utána is időközönként keverjük meg.

 

3. Miután állni hagytuk egy kicsit, a fűszerek az edény alján egy réteget képeznek majd. Ezt nem felkavarva, egy merőkanállal öntsük át bögrékbe a forralt bort.

 

Tóth Noémi

 

Források:

today.com

food52.com

 

 

Ajánlott cikkek
A pizzarendelés extrém oldala
Olvass tovább
Húsvéti kisokos, azaz miért tojik a nyúl
Olvass tovább
Dinsztelés után rántsuk be. Kösz...
Olvass tovább