0
Főoldal Blog bejegyzések Zsírégető falatok

Zsírégető falatok

Zsírégető falatok Még mindig nem mentek le az ünnepi kilók? De képtelen vagy diétázni? Nem baj, mi segítünk az étrended összeállításában, hogy leehesd magadról a zsírpárnákat.

Gyakran halljuk, hogy csak az nem hizlal, amit nem eszel meg, azonban ez féligazság. Ha nem eszel, az anyagcseréd is lassul, és a szervezeted minden egyes kalóriához ragaszkodni fog, ha éhezteted. Egyél rendszeresen kis adagokat, de nem mindegy, hogy mit: a Falatozz.hu utánajárt, hogy mely ételek fogyasztásával veheted fel sikerrel a harcot a rajtad maradt felesleggel szemben.

Indíts zabbal vagy tojással

Mindenképp reggelizzél, például zabkását natúr zabpehelyből, zsírszegény tejjel vagy joghurttal, kókuszreszelékkel vagy gyümölcsökkel gazdagítva: rostban gazdag, laktató és felgyorsítja az anyagcserét. Nem beszélve arról, hogy a cukros péksüteményekkel ellentétben hosszútávon jóllakottság-érzetet biztosít. Ha fahéjjal is ízesíted a zabkásádat, akkor a vércukrodért is sokat teszel, miközben ízletesebbé tetted a reggelidet. Amennyiben inkább sósra vágysz, akkor készíts tojást (rántottaként, lágyan vagy tükörtojásként), mivel magas a protein és fehérjetartalma, de mindössze darabonként átlagosan 75 kalóriát tartalmaz. Emelheted a tétet zsírszegény sajttal és sonkával, remek összhangot alkotnak.

Variáld a zöldségeket és húsokat


Az étkezéseidet úgy variálod, ahogy csak jólesik, mi csak adunk néhány tippet a hozzávalókat tekintve. Mindenképpen tartalmazzanak az ételeid zöldségeket, lehetőleg részben nyersen, hiszen magas víztartalmuk és alacsony kalóriatartalmuk mellett rengeteg rostot tartalmaznak, segítve az emésztést. A legjobb zsírégető zöldség az uborka, paradicsom, sárgarépa, spenót, bab, lencse, brokkoli, káposzta, cékla és avokádó. Van olyan élelmiszer, amely feldolgozva is megtartja jótékony tulajdonságait: ilyen az édesburgonya, amely főzve is megtartja C-vitamin, kálium és béta-karotin tartalmát.

A húsok közül részesítsd előnyben a csirkemellet, mivel ez a leginkább zsírszegény, de más szárnyasok is kerülhetnek a tányérra, csak bőr nélkül. Sőt, marhahúst is ehetsz néha, hiszen antioxidánsban és minőségi fehérjében gazdag ételről van szó. Azért is érdemes húst fogyasztani, mert segít az izomépítésben és az izomvesztés nélküli fogyásban, és fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, cink és szelén. Fontos, hogy együnk heti egy-két alkalommal halat is, például lazacot, a benne található omega-3 és egészséges zsírok miatt.

Főzésnél, sütésnél vagy grillezésnél mindig olívaolajat használj, hiszen tele van omega-3 zsírsavval és antioxidánssal. Alternatív egészséges megoldás továbbá a kókusztej vagy kókuszzsír is, amely aktívan elősegíti a zsírégetést. Lehetőleg diétád idején ne egyél napraforgóolajban sült ételeket. Nyugodtan fűszerezz viszont erősen, hiszen a chili vagy erőspaprika anyagcsere-serkentő hatású, a fokhagyma pedig baktériumölő, valamint igazi koleszterin- és zsírgyilkos.

zsírégető ételek

Ami még belefér: minőségi gabonák és magvak


Fogyókúránál érdemes csökkenteni a szénhidrátbevitelt, ugyanakkor minőségi gabonára szükségünk van: együnk minden nap egy kevés teljes kiőrlésű kenyeret, esetleg kölest vagy árpát. Utóbbi élettani hatása egyelőre kevéssé ismert, pedig csökkenti a koleszterint és meghajtja a szervezetet. A fehér rizst lehetőleg cseréljük barnarizsre, de ha nagyon nem szereted az ízét, kóstold meg a jázminrizst.

Tízóraira és uzsonnára nassolj olajos magvakat és gyümölcsöket. Előbbiek, mint például a mandula vagy a dió étvágycsökkentő hatással bírnak, emellett tele vannak omega-3 zsírsavval, kalciummal és E-vitaminnal, de magas energiatartalmuk miatt csínján markoljunk belőlük. Ami a gyümölcsöket illeti, különösen jó hatással vannak az anyagcserére a piros bogyós gyümölcsök, amelyek elűzik az édesség iránti vágyadat természetes fruktóztartalmukkal, valamint jó választás a grapefruit, kiwi, narancs, sárgadinnye és alma is. Utóbbi különösen ajánlott, hiszen méregtelenít és rosttartalma miatt teltségérzetet ad, fokozatosan emelve a vércukorszintet.

Igyál még!


Az egészséges életmóddal foglalkozó oldalak nem győzik hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitelt. Igyunk tehát napi minimum 2 liter ásványvizet, vagy részben zöldteát, amely zsírégető, és segít a vércukorszint ingadozás elkerülésében és az emésztésben is. Ha nehezen vesszük rá magunkat a folyamatos ivásra, fogyasszunk el délben és este egy-egy adag finom levest. Ha már az italoknál tartunk, a kávé nem tabu, hiszen a koffein is gyorsítja az anyagcserét, csak ne felejts el sok vizet inni mellé, mert vízhajtó hatású, és napi kettőnél azért ne fogyassz többet belőle. Ha mindezt sikerül betartanod, iktass be nyugodtan csalónapokat, amikor étcsokoládéval vagy egyéb nyalánksággal kényezteted magadat. Ennyi belefér… ahogyan te is bele fogsz férni az eggyel kisebb nadrágodba. Sok sikert!

Tóth Noémi

Források:

fogyjonle.com

nlcafe.hu

bien.hu

origo.hu

femina.hu

Ajánlott cikkek
Ezt eszed idén!
Olvass tovább
A street food forradalom leendő győztesei
Olvass tovább
Hideg ellen forró levesötletek
Olvass tovább