0
Főoldal Blog bejegyzések Te falnád az idei ételdivatokat?

Te falnád az idei ételdivatokat?

Te falnád az idei ételdivatokat? A Falatozz.hu utánajárt, hogy a nemzetközi sajtó milyen gasztronómiai újdonságokat és trendhullámokat jósol 2018-ra.

Az angol Business Insider összefoglalta egy reprezentatív felmérés eredménye alapján, hogy mire számíthatunk étel- és italfogyasztás terén az idei évben.

Japán falatkák

A dude-food („haver-kaja”) arról szól, hogy immár nem csak a hosszútésztás ramen levesek miatt áldjuk a japánokat, hanem felfedezzük a lazább ételeiket is. Létezik náluk egy olyan bártípus, amely egyesíti a sörözőt az étteremmel és a bisztróval: ezekben az úgynevezett izakaya bárokban felszolgált falatok hódítják meg a többi kontinenst is. Ilyen például a yakitori csirkefalat – amely  pálcára húzott sülthusikat jelent, zöldségekkel és szósszal tálalva – és a sült tofu.

yakitori nyárs és sült tofu

Indiai street food

Ennek az irányzatnak a lényege, hogy füstölt, grillezett vagy sült finomságokat kapsz erős szószokkal körítve. Megízlelhetjük többek közt a gyömbérben pácolt fésűkagylót vagy a zöldségekkel töltött lepénykenyérkét, a purit, amelyet chutney-ban – azaz zöldségekből és gyümölcsökből főzött fűszeres, savanykás mártogatósban – szoktak tálalni. Ha az indiai ízvilág beszivárog az európai ízlésbe, akkor olyan hibrid ételek is létrejönnek majd, mint a karakteresen fűszeres hamburger és a currys-borsós, darált bárányragus (keema) taco.

puri és keema

A negyedik étkezés

Lassan elfelejtheted a reggeli-ebéd-vacsora triumvirátusát, ugyanis egyre több ember próbál belecsempészni a napjába egy negyedik étkezést is. Ez nem a falánkságról szól, hanem hogy igazodjunk a pörgős életvitelünk menetrendjéhez. Ha mondjuk túl korán vacsorázol, de késő estig dolgozol, miért ne kaphatnál be egy falat sajtot lefekvés előtt? Vagy ha munka után edzőterembe mész, ehetsz előtte egy energianövelő salátát. Attól függetlenül, hogy egészséges vagy megengedően kényeztető falatokról is legyen só, a „többször keveset” étkezés egyre inkább létjogosultságot nyer.

saláta

Összemennek a bevásárlókocsik

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, a bevásárlások egyre inkább szólnak majd a tapasztalatszerzésől. A jövő szupermarketeiben a vásárlás csak az egyik lesz a kínált tevékenységek közül. Néhány éve még azt sem gondoltuk volna, hogy a bevásárlóközpontokban borbárok és elegáns vacsoraéttermek nyílnak, és ez az irány egyre erősödni látszik. A kimutatások szerint egyre gyakoribb lesz, hogy a heti egy nagybevásárlás helyett gyakrabban járunk vásárolni, és emiatt kisebbek lesznek a kosarak is.

bevásárlókocsi

Növényi fehérjék

A proteinben gazdag étrend és a vegetarianizmus előretörésével még népszerűbbek lesznek a növényi alapú fehérjék. A kisvállalkozásoktól a nagy multikon át mindenki keresi az új alternatívákat, legyen szó hüvelyesekről, hajtásokról, magvakról, szójákról vagy algákról.

algasaláta és szójabab

Fókuszban az egészséges alternatíva

A szintén relevánsnak számító BBC Good Food is összeszedte, hogy szerintük mely finomságok és irányelvek lesznek 2018-ban a figyelem középpontjában. Ami a két listában közös, az a negyedik étkezés elterjedése és a növényi fehérjék használata – például tofuszójabab és quinoa – a főzés során. Utóbbiak kapcsán várható, hogy egyre jobban előtérben lesznek a húsmentes napok és az indiai vega ételek. Ezeken kívül közkedveltté válhatnak az olyan egészséges és bélbarát ételek, amelyek erjesztéssel vagy pácolással készülnek, például a kimchi (erjesztett koreai zöldségsaláta), a miso (japán alapleves) vagy a kefír.

kimchi

Ha minden igaz, hamarosan megismerkedhetünk a nyugat-afrikai konyhával (egy kis grillezett tilápia vagy gyömbéres pörkölt jól hangzik, ugye?) és a hawaii egytálételekkel is. Utóbbit poke bowlnak is hívják, és úgy kell elképzelni, mint egy sushit az elegáns körítés nélkül: rizs, halak, zöldségek egy tálkába öntve.

poke bowl - hawaii egytálétel

Ami az innivalókat illeti, szintén az egészséges szemlélet kap teret. Egyre nagyobb választék lesz alkoholmentes koktélokból, méghozzá érdekes ízesítésű tonikok és fűszernövényes felesek kerülhetnek rá az itallapra. A tea ugyan örökérvényű választás, de egyre népszerűbbek lesznek a gyógynövényes és zöld változatai.  Lassan eljutunk odáig, hogy a teázók éppen olyan fontossá válnak, mint a kávézók.

alkoholmentes koktél és zöldtea

A Falatozz.hu ugyan nem tudja megjósolni, hogy melyik irányzat válik be Magyarországon is, de érdemes leszámolni azzal a beidegződéssel, hogy ami egészséges, az biztosan nem annyira finom. Merjünk kísérletezni!

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
Mit esznek Afrikában?
Olvass tovább
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Olvass tovább
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food
Olvass tovább