Spenót, a megosztó tavaszi zöld

Spenót, a megosztó tavaszi zöld Talán Popeye-nek sikerült egy kicsit népszerűbbé tennie egy durva tévedés folytán, de még mindig sok tévhit és utálat övezi a spenótot. Holott nem ezt a bánásmódot érdemli az év első friss zöldje.

Bár még nem érezzük, egy ideje beköszöntött a tavasz, úgyhogy ideje friss zöldségeket ennünk. A falatozz.hu behatóan tanulmányozta a méltatlanul alulértékelt spenótot.

Medici Katalin, a spenót-propagandista

A spenót a VIII. századtól már perzsa fű néven vált ismertté, majd Perzsiából vitték tovább a mórok Spanyolországba. Később Franciaország királynéja, a firenzei származású Medici Katalin népszerűsítette ezt az egészséges eledelt, és máig gyakran „a la Florentine”-nek, azaz firenzeinek írják a spenótos ételeket az étlapon. Magyar nyelven először Szikszai Fabricius Balázs 1590-es Nomenclaturájában lett megemlítve spinácz néven, és Törökországon keresztül került hazánkba az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény.

Májustól októberig van szezonja, de tavasszal és ősszel a legfinomabb és legegészségesebb. Hűtőben legfeljebb öt napig tároljuk a parajleveleket, de ne műanyag zacskóban vagy vizesen, mert fonnyadt lesz. Inkább nyersen fagyasszuk, ne főzés után. A legnagyobb spenóttermesztők egyébként az amerikaiak és a hollandok.

Terhes nőknek különösen ajánlott

Ez a zöld növény rengeteg élettani szempontból hasznos dolgot tartalmaz: van benne K-vitamin, A-vitamin, mangán, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium, kálium, B6-vitamin, élelmi rost, réz, növényi fehérje, foszfor, cink, E-vitamin, omega-3 zsírsav, szelén és niacin egyaránt. Ugye, milyen hosszú lista? Különösen magas a folsavtartalma – amely terhesség alatt például kiemelten fontos –, hiszen már 100 gramm párolt spenót fedezi a napi bevitel felét. Sok benne továbbá a fehérje és az ásványi só, valamint az A-vitamin és C-vitamin.

Egyedül pajzsmirigy-problémákkal küzdőknek nem ajánlják a fogyasztását, mivel nemrég kimutattak benne egy goitrogén, más néven strumigén anyagot, amely befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. Azzal is számolni kell, hogy a spenót kedvezőtlen körülmények között hajlamos az egészségtelen nitrát felhalmozására, úgyhogy mindig figyeljünk rá, hogy valóban friss (vagy frissen fagyasztott) parajleveleket fogyasszunk.

Popeye, a tévedésen alapuló mesehős

A hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem kiemelkedő a spenót vastartalma, pontosabban nagyrészt nehezen felszívódó formában található meg benne. Holott évtizedekig ezzel riogatták a gyerekeket, hogy ha nem esznek spenótot, nem lesznek erősek. Akárcsak Popeye, aki egy elrontott számítás miatt született, ugyanis a német Erich von Wolf 1870-ben egy kutatása során rosszul írta le a spenót vastartalmát. Wolf egészen prózai hibát vétett a dokumentációjában, ugyanis elhibázott egy tizedesvesszőt: így terjedt el az a tévhit, hogy 100 gramm spenótban 35 gramm vas található, holott ez a szám mindössze 3,5 gramm. Kellett vagy fél évszázad, mire kijavították a tévedést, ám addigra megszületett a legenda nyomán a Popeye, a tengerész című világhírű rajzfilm, amelyben a főszereplő erejét a spenót adja. Ezután már végérvényesen nyomot hagyott a társadalomban ez az abszurd tévedés.


Tóth Noémi

 

Források:

elestar.hu

mult-kor.hu

terebess.hu

 

Ajánlott cikk(ek):

Egészséges vagy hangzatos?
Nézegess ehető virágokból készült ételeket!
Saláta-kisokos
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek