0
Főoldal Blog bejegyzések Saláta-kisokos

Saláta-kisokos

Saláta-kisokos Azt mindenki tudja, hogy a saláták egészségesek, de azzal is tisztában vagy, hogy a különféle összetevőknek pontosan milyen élettani hatásai vannak?

A Falatozz.hu összeszedte a legnépszerűbb saláta-fajtákat, és azok legfontosabb alapanyagait aszerint, hogy hogyan járulnak hozzá testünk működéséhez.

cézár saláta

Cézár saláta


Fejes saláta

Szinte minden saláta alapja, ami nem véletlen, hiszen a könnyű, egészséges étkezés egyik alapköve. Tele van értékes vitaminnal (C, K, B1, B2, B6, kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas), ráadásul a gabonából készült termékek mellett a saláta a legfontosabb ballasztanyag-szállító, amely azt jelenti, hogy természetes növényi rostokkal segíti az emésztést. A szakemberek dicsérik továbbá idegnyugtató hatásáért, és nem győzik hangsúlyozni vértisztító- és ritkító hatását. A saláta kiváló továbbá az izmok és a csontok fejlődésére és szinten tartására, valamint a légzőszerv nyálkahártyáinak regenerálásra.

 

Csirkehús

A húsok az emberiség egyik legfontosabb táplálékát jelentik a kezdetektől fogva, és elsősorban kiemelkedően magas fehérje-tartalma miatt máig dobogós helyen szerepel a fogyasztói kosárban. A csirke a legnépszerűbb húsféle, mivel rendkívül alacsony a zsír- és kalóriatartalma, könnyen feldolgozható és emészthető, B-vitamint, aminosavat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Remek lelőhelye továbbá az utóbbi időkben kiemelt fontosságúvá vált omega-3 zsírsavaknak, amely a többszörösen telítetlen zsírsavat jelent, és megakadályozza a koszorúér-, és más szívbetegségek kialakulását, valamint a vérnyomásra is jó hatással vannak.

görög saláta

Görög saláta

 

Olívabogyó

Ez a közkedvelt zöld bogyó igazán jó szolgálatot tesz a szervezetünknek: bővelkedik A-, C- és D vitaminban, telítetlen zsírsavakban, béta-karotinban. Remekül használható tehát a haj és a bőr szépítésére, csont- és izomerősítésre és a gyomor kímélésére. A szív egyik legjobb barátja, hiszen megóvja az ereket a meszesedéstől, és azt sem hagyja, hogy lerakódjon a koleszterin az érfalon. Könnyű emészthetősége, magas vitamintartalma és kiemelkedő koleszterin-csökkentő hatása miatt tehát az egyik legegészségesebb déli csemegének bizonyul.

 

Feta sajt

Bár sok fogyókúrázó ódzkodik a sajtoktól, valójában az egyik legegészségesebb fehérjeforrásról van szó, amely nélkülözhetetlen a szervezetünk számára (mind sportolás, mind komolyabb szellemi erőfeszítés esetén). Már 10 deka sajttal fedezhető a napi fehérjeszükséglet 40%-a. A fetában, ahogyan a többi sajtban is, megtalálható az összes fontos aminosav, rengeteg kalcium – ezért a csontritkulás megelőzésében élen jár –, de található benne magnézium, cink és foszfor is. Kevesen tudják, hogy a sajt hátráltatja a fogzománcot károsító savak képződését, úgyhogy finom fegyver a fogszuvasodás ellen.

mediterrán saláta

Mediterrán saláta

 

Paradicsom

Az egyik legáltalánosabb saláta-összetevő, és mégis kevesen tudják, hogy mennyire hasznos a szervezet számára. Bővelkedik kalciumban, illetve A-, B- és C vitaminban, továbbá lúgosító és vértisztító hatásáról is áradoznak a szakértők. Máj- és szívpanaszok megelőzésére, illetve kezelésére is kiváló, de a rák kialakulását is hátráltathatjuk a segítségével, hiszen megvéd a szabadgyököktől. Mindössze 3% cukortartalma van, és segít az anyagcsere serkentésében is.

 

Rukkola

A mostanában divatossá vált rukkola leginkább az emésztés szolgálatában áll, de segít szabályozni a koleszterin- és vércukorszintet is. Egy egész patikányi vitamint tartalmaz: található benne A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium egyaránt. Egyes rákbetegségek kialakulása ellen is használható, de segít a sebek gyógyulásában és a tüdő működésében is. Terhesség alatt pedig enyhíti a rosszulléteket.

 

Tóth Noémi

 

Források:

gasztroabc.hu

www.hazipatika.com

www.budapest.zoldsegkosar.hu

gourmetguides.hu

vitaminbank.hu

jomagyarbaromfi.hu

 

 

 

Ajánlott cikkek
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig
Olvass tovább
Miből ettek a népek régen és ma
Olvass tovább
A vastagot szeretjük
Olvass tovább