0
Főoldal Blog bejegyzések Óriási őslajhárnak köszönhetjük az avokádót

Óriási őslajhárnak köszönhetjük az avokádót

Óriási őslajhárnak köszönhetjük az avokádót Azt tudtuk, hogy az avokádó egy szuperétel, de azt nem, hogy hogyan került a tányérunkra. Felkészültél egy szürreális biológiaórára?

Az Amerikai Természettudományi Múzeum nemrég megosztott pár jópofa tényt, többek között a Lestodon nevű élőlényről. Nem véletlen, hogy ez úgy hangzik, mintha a Rowling-féle legendás állatok közül való volna ez a teremtmény. A 13 ezer évvel ezelőtt élt állat 15 láb magas, azaz több mint 4 és fél méteres volt, szóval egy igazi monstrum.

Ezek az emlősök méretüknél fogva egyben nyelték le az avokádót, majd elvándoroltak, és ott távozott belőlük az étel. Azonban fajtársaikhoz hasonlóan nem tudták megemészteni a nagy magokat, ezért a végtermékükkel szétszórták, sőt, gyakorlatilag termesztették is az avokádót, mindig más és más helyszínen. Ennélfogva szép lassan (na jó, nagyon lassan, de volt rá idejük bőven) egész Dél- és Észak-Amerikában sikerült elhinteniük ennek a remek haszonnövénynek a magvait. Ráadásul remek minőségű és nagy mennyiségű műtrágyát is szolgáltattak ezzel a folyamattal a földben található összes növény számára.

avokádó

A Lestodonok már ugyan régen kihaltak, de az avokádó finom ízét és áldásos hatásait ma is élvezhetük, hála nekik! Ma már főként Spanyolországban termesztik ezeket a krémes állagú finomságokat, a magtalan termés pedig a fa beporzatlan virágából nő ki. Ha éppen guacomole szósszal rendeled a tortilládat a Falatozz.hu-ról, jusson eszedbe, hogy az avokádó egy antioxidánsokban és proteinben gazdag étel, amely a szívnek és az ereknek is nagyon jót tesz.

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás:

refinery29.com

tumblr.amnh.org

Ajánlott cikkek
A Margherita pizza egy királyné nevét viseli
Olvass tovább
30 éven belül elfogyhat a csokoládé
Olvass tovább
A tésztasztori
Olvass tovább