0
Főoldal Blog bejegyzések Mit fogyasszon az, akinek tiltólistás a tej vagy a glutén?

Mit fogyasszon az, akinek tiltólistás a tej vagy a glutén?

Mit fogyasszon az, akinek tiltólistás a tej vagy a glutén? Nemrég az allergia és ételintolerancia problémáit jártuk körül, ezúttal a lehetséges alternatívák között segítünk eligazodni.

A Falatozz.hu az előző blogjában már kivesézte az allergia és az ételintolerancia közötti különbségeket, most a megoldáson a sor.

A laktózérzékenyek számára léteznek az igazihoz hasonló ízvilágú laktózmentes tejek, továbbá sokféle növényi megoldás létezik a tej pótlására. Ilyen például a rizstej, mandulatej, kókusztej és szójatej, amelyeknek más-más ízviláguk van, tehát érdemes kikísérletezni, hogy melyiket szeretjük a kávénkba, és melyiket a főzelékbe. Ezeket az allergiások mellett a vegán vagy paleo étrendet követők is előszeretettel fogyasztják, mivel csak nevükben és kinézetükben van közük a tejhez, amúgy nem tartalmaznak sem tejcukrot, sem tejfehérjét. A tejben található értékes kalciumot sokszor hozzáadják ezekhez a termékekhez, hogy ne alakuljon ki vitaminhiány.

Ám ha ételintoleranciánk ellenére mindenképp tejterméket akarunk fogyasztani (például egy ünnepelt szülinapi tortájából), arra remek megoldás lehet a laktáz enzim tabletta. Ezt a gyógyszert étkezés előtt kell bevenni, hogy megakadályozza a tejcukor helytelen – baktériumok által végzett, azaz puffadást vagy görcsöt, hasmenést okozó – lebomlását a vastagbélben.

A gluténérzékenyek nem ehetnek búzalisztet, és általában rozsot, az árpát vagy zabot sem. Számukra sok helyen készülnek gluténmentes kenyerek és élelmiszerek. Továbbá a rizs-, szója- vagy kókuszliszt egyaránt alkalmas a búzaliszt helyettesítésére. Használhatjuk bátran az olajos magvak őrleményét vagy lisztjét is: ilyen például a mandula, kesudió, dió, mák, mogyoró vagy gesztenye.

A két leggyakrabban használt gluténmentes alapanyag a kókuszliszt és a mandulaliszt: az előbbi semlegesebb, utóbbi azonban tényleg mandulás ízvilággal bír, amely kicsit jobban passzol süteményekhez. Vigyázz, hogy a sütirecepteknél nem lehet felcserélni a kettőt, mert a kókuszliszt sokkal több nedvességet tud magába szívni, mint a mandulaliszt, ezért több folyékony hozzávaló szükséges hozzá.

A fentieket természetesen mi máson kísérleteznéd ki, mint egy finom palacsintán vagy gofrin… ugye?

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

laktozerzekeny.hu

glutenerzekeny.hu

egeszsegesetelek.hu

Ajánlott cikkek
Kérsz pizzasört, kobrabort vagy angolnás üdítőt?
Olvass tovább
Ilyen gyümölcsöket még biztosan nem ettél
Olvass tovább
Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Olvass tovább