0
Főoldal Blog bejegyzések Mit és hogyan ehetsz külföldön

Mit és hogyan ehetsz külföldön

Mit és hogyan ehetsz külföldön Utazni csodálatos dolog, azonban ha összeszedsz valami fertőzést, meg tudja keseríteni az egész élményt. Összegyűjtöttük, mire figyelj, ha inni és enni szeretnél egy idegen országban.

A Falatozz.hu kigyűjtötte a leghasznosabb nyaralós tanácsokat, természetesen gasztronómiai szempontból. Mivel immár Magyarországot is közepesen Hepatitis "A" fertőzöttnek nyilvánították, utazástól függetlenül is érdemes beadatni magadnak a védőoltást. Ám ha olyan helyre utazol, ahol mások a higiéniás viszonyok, feltétlenül élj a lehetőséggel, minimum 2 héttel az utazás előtt! A Hepatitis "A" főleg szennyezett víz és nem eléggé átsütött vagy átfőtt élelmiszer fogyasztása során jut be a szervezetbe, de kézfogással és úszással is elkapható. Soha ne vegyél nyers vagy félkész terméket, de kerüld a jégkockát és a forralatlan tejtermékeket is, mivel ez csak az egyik betegség, amit elkaphatsz…

 

Ügyelj a jégkockára!

 

A legfontosabb, hogy rendszeresen moss kezet – különösen étkezések és toalett előtt, illetve után –, és legyen nálad fertőtlenítő kendő vagy gél, mert nem minden kultúrában alapvetés a szappan használata. Turistáskodás közben figyelj arra, hogy nagy általánosságban – főként Keleten és Délen – ne vásárolj utcai árustól ételt, és semmiképp ne vegyél olyan élelmiszert, amelyet hűtetlen helyen tárolnak. Ami a vízivást illeti, soha ne igyál a csapból, inkább vegyél palackozott vizet, és szükség esetén fogmosáskor is használd. Dobozos üdítőknél használj szívószálat, és részesítsd előnyben a forralt italokat, mint például a teát és a kávét.

 

Ahol minden utcai étel fertőz

 

A fenti szabályok különösen az olyan népszerű célországokban érvényesek, mint Isztambul, Tunézia vagy Thaiföld. Bár nem egy turistamágnes, sokan látogatnak Indiába is, ahol Afrikához hasonlóan borzasztóan oda kell figyelni arra, hogy mit emelünk a szánkhoz. A Mail Today napilap tavaly hozta le azt a felmérést, miszerint Delhiben a street food kategóriás ételek 100%-a fertőzött, sőt, az árusok kínálatát kóstolva 50% esély van arra, hogy egyszerre 6 súlyos tünetekkel járó kórokozót is magadba tömj.

 

A nyers mindig kockázat

 

Európában és Amerikában nyugodtan mérlegelhetsz, hogy tisztának tűnik-e az étel, amit kínálnak. Például Angliában nem vállalsz túl nagy kockázatot azzal, ha egy bódéban fish and chips-et rendelsz, ahogyan a jenkiknél sem lőhetsz nagyon mellé a hot-dog árusokkal, de a holland specialitásnak számító nyers heringnél és a mediterrán gyrosozóknál azért nézzük meg a konyhai körülményeket.

 

Az a megbízható, ahol a helyiek esznek

 

Akárhová megyünk, mindig érdemes figyelni, hogy a helyiek hol esznek, mert ott biztosan nem a turisták átverésére szakosodnak, és érdemes megkérdezni a hotel recepciósát is, a vendégek ugyanis előszeretettel mesélnek nekik a tapasztalataikról. Ahol sokan állnak sorba, ott biztosan nem áll sokat a szabadban az étel vagy az alapanyag, és győződj meg róla, hogy nem azzal a kézzel főzik neked az ételt, amivel a pénzedet elvették. Érdemes papírra kérni az ételt, mert a műanyag tányérokat lehet, hogy csapvízzel mosták le előtte. Végül pedig egy aranyszabály: sose egyél olyat, ami rád pislog :)

 

Tóth Noémi

 

Források:

utazaselott.hu

vilagutazo.com

oltokozpont.hu

outsideonline.com

 

Ajánlott cikkek
Ilyen gyümölcsöket még biztosan nem ettél
Olvass tovább
A pizzarendelés extrém oldala
Olvass tovább
Dinsztelés után rántsuk be. Kösz...
Olvass tovább