Mégis az internet lett a vasárnapi zárva tartás kiskapuja

Mégis az internet lett a vasárnapi zárva tartás kiskapuja A leleményes magyarok hamar rájöttek, hogyan juthatnak ételhez a hét utolsó napján, hiszen az online ételrendelő portálokra nem vonatkozik az új boltzár. A Falatozz.hu-nál máris 30%-kal nőtt a vasárnapi rendelésszám.

A magyarok immár alkalmazkodtak a vasárnapi zárva tartáshoz, és változtattak vásárlási szokásaikon. Míg sokan maradtak a nagyáruházaknál, csak másik napra tették át a vasárnapi nagybevásárlást, a vásárlók egy része alternatív megoldásokat talált: kisboltokban és piacokon szerzik be a szükséges élelmiszereiket, de egyre inkább teret nyernek az internetes alternatívák is. Egyre több embernek jelenti az egyetlen, vagy legalábbis a legkényelmesebb megoldást a virtuális lehetőség, azaz az online ételrendelés.

A magyar ember ugyanis találékony jószág, és hamar rájött, hogy ha már vasárnap nem rendelhet házhoz a hipermarketek webáruházaiból alapanyagokat a főzéshez, az ételrendelő portálokat nem érinti a tilalom. A boltzár ugyanis nem terjed ki a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre, és az internetes ételrendelő portálok is ezen besorolás alá esnek. Ezek a weboldalak kényelmes kiskaput jelentenek, hiszen rajtuk keresztül rengeteg étterem házhoz szállítja készen és melegen a kívánt ételt. Így a kormány is boldog lehet, hiszen amíg anyu nem a fakanállal rohangál a konyhában, és apu nem a krumplit kockázza fel, több idő marad a közös Monopolyzásra, tehát együtt lehet a család.

pizzarendelés

A Falatozz.hu adatbázisából kinyert adatok alapján egyértelmű, hogy egyre többen fedezik fel maguknak ezt a huncut, de törvényes opciót. Két időszakot hasonlítottak össze az országos ételrendelő portál munkatársai: a törvény életbe lépése előtti – azaz a január 1. és március 14. közé eső – 10 vasárnapot, valamint az azt követő – azaz a március 15. és május 17. közötti –, szintén 10 vasárnapot. A törvény módosítása óta az online rendelésszám 30%-kal nőtt, a forgalom pedig 37%-kal emelkedett. Az is észrevehető, hogy vasárnaponként egyre nagyobb a családi pizzákat és többszemélyes tálakat rendelők tábora.

A kormány szerint az új rendszer igazságos és nem vetette vissza a forgalmat, a nép azonban idomul ugyan, de többségében elégedetlenkedik. A Tárki felmérése alapján tízből hatan azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek, az Ipsos szerint a felnőtt lakosság 68%-a inkább nem vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező boltzárral.

zárva tartás

 A Falatozz.hu adatai alapján kijelenthető továbbá, hogy a vasárnapi zárva tartás hatására nem nőtt az Isten házába pizzát rendelők aránya, viszont meglepő módon van több templomba rendelő törzsvásárlójuk is.

Tóth Noémi

Ajánlott cikk(ek):Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek