0
Főoldal Blog bejegyzések Konyhai bakik, amelyeket te is elkövetsz

Konyhai bakik, amelyeket te is elkövetsz

Konyhai bakik, amelyeket te is elkövetsz Tudtad, hogy kevés vízben érdemes főzni a tésztát, a rizottót nem kell állandóan kavargatni, máshogy kell hámozni a banánt, valamint a paradicsomot nem célszerű hűtőbe tenni?

A Falatozz.hu összeszedte a Telegraph cikke alapján, hogy milyen ételszabályokat hágunk át nap mint nap. Te melyik hibába estél bele?

1.       Rossz irányban pucoljuk a banánt

A banán szára felőli bütyök tökéletes hámozópontnak tűnik, de oka van annak, hogy a majmok a másik oldalról bontják meg: úgy ugyanis sokkal könnyebb. Az ujjaink közé kell csípni a másik végét ahhoz, hogy gyorsan leszedjük a héját.

2.       Nem kell egyfolytában kevergetni a rizottót

Minden önjelölt olaszkonyha-szakértő azt harsogja, hogy az igazán krémes rizottó titka, hogy fél órán keresztül ott kell állni a serpenyő felett, hogy fakanállal kevergessük a rizst (ahelyett, hogy a maradék fehérbort innánk inkább a kanapén). A keményítő azonban a szemek felületére koncentrálódik, azaz főzés előtt csak öblítsük le a rizst, és a keletkező keményítőfolyadékot – a szita alá tett kancsóban –tegyük félre főzővíznek. Időnként azért meg kell rázni a serpenyőt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egyenletesen fő a rizs.

3.       Ne hagyjuk a paradicsomot a hűtőben - a megnyitott bort viszont igen

Paradicsomszezon idején kár elpazarolni a friss, nyári ízét a lédús gyümölcsnek, márpedig pont azt veszíti el a hűtőszekrény zöldségtartójában. Egy tudományos tanulmány szerint a hűvös hőmérséklet lassítja az enzimtermelő gének aktivitását, amely a paradicsom ízéért felelős. Ugyanakkor a hideg lassítja a vörösboros palack oxidációját, úgyhogy a kibontott üveget nyugodtan tegyük be.

4.       A chili ereje nem a magokban van

Kapszaicin a neve annak a vegyületnek, amelynek hatására zihálva lehúzunk egy pohár hideg tejet. A zöldség „ereje” azonban a szárában összpontosul, nem pedig a magokban, úgyhogy inkább ezt a részt érdemes kivágni legközelebb ahhoz, hogy kioltsuk a paprika tüzét.

5.       A lezárt steak egy hazugság

Nem lehet csapdába ejteni a hússzaftot azzal, hogy gyorsan és nagy hőmérsékleten elősütjük, bár az ízének jót tesz. Helyette győződjünk meg róla, hogy pihent pár percet a hússzelet, mielőtt felszolgálásra került. Erre azért van szükség, hogy kilazuljanak a rostok, és a steak felszínéről beszívódhasson az a kevés nedvesség, amely főzés közben távozott belőle.

6.       A tésztát a lehető legkevesebb vízben érdemes főzni

Ismét az önjelölt, olaszkodó séfek ellen szólunk: tegyük a tésztát annyi vízbe, hogy éppen ellepje, majd gyorsan keverjük meg, nehogy egymáshoz összeragadjanak, végül főzzük meg. Egy ételtudós, Harold McGee megfigyelte, hogy az eredmény egy keményítőben gazdag főzővíz lesz, amivel remek állagú szószokat készíthetünk a tésztára.

7.       Mossuk meg a gombákat

Elavult nézet, miszerint a gomba olyan, mint a szivacs, és rögtön magába szívja a vizet. A gomba eleve 90 százalék víz, úgyhogy az a kis mosás már igazán nem oszt, nem szoroz. Utána azt kell tennünk, mint minden más zöldséggel, amit aranyszínűre sütnénk: itassuk le róluk a nedvességet, mielőtt a serpenyőbe dobjuk őket, így inkább párolognak, mintsem forrnak majd.

8.       A frissebb tojás nem mindig jobb megoldás

Nyilván nem azt mondjuk, hogy romlott tojásból jó az omlett, csak érdemes tudni, hogy a tojások idővel nedvességet veszítenek a héjukon keresztül. Ez azt jelenti, hogy összemegy a belső hártya térfogata, és lesz egy kis üreg a tojás tetején, ami nagyban megkönnyíti a héj feltörését és leszedését.

 

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
Egészséges vagy hangzatos?
Olvass tovább
De mi az a molekuláris gasztronómia?
Olvass tovább
Immár a kukorica szivárványszínű és a fagyi fekete
Olvass tovább