0
Főoldal Blog bejegyzések Hússütési kisokos

Hússütési kisokos

Hússütési kisokos Szeretnél omlós vagy ropogós húsételeket készíteni, de mindig rágós vagy nyers marad? Segítünk!

Előkészítés és tippek

Érdemes minden húst legalább egy nappal előbb megvásárolni és bepácolni, hogy puhább és ízletesebb legyen, mire elkészül. A szeletelés fontos pontja az előkészületeknek, hiszen ha nem egyformák a vastagságok, lehetnek égett és nyers részei is az ételnek. Úgy a legjobb felszeletelni a húst, ha mélyhűtőbe tesszük, de még fagyás előtt kivesszük, és hidegen vágjuk fel egy éles késsel. A rostokat keresztben vágjuk át. A szeletek zsíros és inas részeit vagdossuk be több helyen éles késsel vagy sniccerrel. Töröljük szárazra konyhapapírral a húsokat, hogy süljön és piruljon is a hús, ne csak főjön a levében.

Jóval sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletről kerüljön be az előmelegített sütőbe. Általános alapelv, hogy érdemes a húsok alá egy kevés zsiradékot vagy olajat, esetenként vizet is tenni, majd kiszurkált alufóliát a tetejére. Nem árt időnként locsolgatni és forgatni sem a húsokat. Vehetünk sütőzacskókat is, ezek előnye, hogy saját zsírjában sül az étel, és nem koszoljuk össze a tepsit sem. Ne szurkáljuk villával a húst sütés közben, mert azzal távoznak belőle az értékes nedvek.

sült csirke

Szárnyas

A háziasszonyok leggyakrabban csirkét készítenek, egyrészt olcsó ára miatt, másrészt, mert gyors és egyszerű az elkészítése. A pár perc alatt megpiruló csirkemell szeletek valóban nem okoznak kihívást, ám jó tudni, hogy egyben hogyan kell megsütni egy egész csirkét: az első 20 percben 200 fokon, majd 45 dekánként további fél órán keresztül, immár 180 fokon. Pulykánál ez a szabály annyiban változik, hogy az elején 30 percig kell 200 fokon sütni a húst, majd 45 dekánként további 25 percig. Ha pedig csirkeszárnyakat vagy csirkecombokat szeretnénk, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirulnak ropogósra, ezeket barbecue mártogatóssal tálaljuk.

Kacsahús ritkán kerül az asztalra, pedig remek családi étkezést lehet csapni belőle. Készítsük el egyben: egy kétkilós kacsa 180 fokon 2-2,5 óra alatt sül meg. Naranccsal dobhatjuk fel az ízét. Ha csak néhány kacsamellet készítenénk, egy darab fél óra alatt készül el a sütőben 180 fokon, serpenyőben pedig oldalaként 10-10 perc jár neki.

oldalas

Sertés

A sertéshús a magyar konyhában kiemelt szerephez jut, gondoljunk csak egy jó oldalasra vagy cigánypecsenyére. Előbbit 2-3 centis darabokban, 8-10 percig kell sütni oldalanként, utóbbira – azaz egy félcentisre klopfolt tarjára vagy karajra – pedig körülbelül mindössze 2 perc sütés jusson mindkét felére. Érdemes előre alaposan befokhagymázni a szeleteket a tökéletes ízhatás érdekében. A szűzérme az egyik legfinomabb sertésétel: bő centikre szeletelve átlagosan 3 percre van szüksége oldalanként a serpenyőben. Ezt a finomságot dijoni mustárral átitatva ajánljuk.

steak

Marha és bárány

A jó steak művészet, viszont megéri megtanulni a bélszín helyes elkészítését. Szeljük a húst 2-3 cm vastagságúra, majd döntsük el, hogy milyen végeredményt szeretnénk. Ha véresen, azaz angolosan tálalunk, akkor grillezve vagy serpenyőben készítve 3-4 perc/oldal a sütési idő. A medium, azaz közepesen átsült verziónál már 4-5 perc szükséges, míg a well done, azaz jól átsült szeletre már 6-7 perc/oldal jusson. Őrölt borssal tehetjük még pikánsabbá az ízét.

A bárány szerelmesei általában bordát vagy combot választanak legszívesebben. Egy 2 cm vastag bordaszeletet 4-6 percig süssünk oldalanként, míg a báránycombnál ez az idő legyen 6-8 perc. A végeredmény – remélhetőleg – puha és omlós, rozmaringgal pácolva ajánljuk.

Tóth Noémi


Forrás:

divany.hu

csibeszkemagazin.hu

gasztrotipp.hu

 

 

Ajánlott cikkek
Dinsztelés után rántsuk be. Kösz...
Olvass tovább
Saláta-kisokos
Olvass tovább
Világ palacsintái, egyesüljetek!
Olvass tovább