Hogy került a hal a karácsonyi asztalra?

Hogy került a hal a karácsonyi asztalra? Nem vagyunk éppen egy halfogyasztó nemzet, ugyanakkor az év végi ünnepi menüsorban szinte mindenütt megtalálható a halászlé vagy a rántott ponty. Tudod az okát?

Közeledik a Karácsony, ami a rutinos háziasszonyok számára azt jelenti, hogy – megelőzve a szupermarketes tömeghisztériát – feltankolják a mélyhűtőt a kötelező kellékekkel. Ezek között mindig ott lapul valamilyen halféle is, ezért a Falatozz.hu utánajárt, hogy miért vált hagyományos ünnepi alapanyaggá.

halászlé

A folklórban a hal a gyarapodásra, gazdagságra utal, az apró pikkelyek a megszámlálhatatlan aprópénzt jelképezik. Ugyanígy „jósló” étel a mák vagy a szilveszteri lencse is. A halnak van továbbá egy másik átvitt jelentése, amely a sebes mozgására utal: ahogyan a hal úszik a vízben, úgy haladjon előre a család is a következő évben.

A hal továbbá vallási szimbólum is: az apostolok eredeti foglalkozása halász volt, tehát Jézus cselekedete nyomán a hal a megtért és megkeresztelt emberek szimbólumává vált. Egy másik értelmezés szerint a hal egyenesen Jézus Krisztust jelenti, ami egy görög mozaikszóból alakult ki. A Jézus KrisztusIsten FiaMegváltó szavak görög kezdőbetűinek összeolvasása (ιχθυς, ichthisz) ugyanis halat jelent. 

A hal, mint vallási szimbólum

A katolikus vallás eredetileg december 24-én éjfélig húsmentes böjtöt ír elő, ezt a rendelkezést enyhítette VI. Pál pápa 1966-ban. Azóta gőzölöghet a családok karácsonyi asztalán a töltött káposzta és a halászlé a mákos guba előtt. A rántott hal hagyománya pedig Bécsből ered, ahonnan származik ez az elkészítési forma.

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás:

vertesinfo.hu

ma.hu

hu.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

hvg.hu

Nyitókép: 
laktozmentesfakanal.cafeblog.hu

 

 

Ajánlott cikk(ek):

Igyál vajsört és boros forró csokit!
A mákos guba története
Mit (nem) szeretünk az ünnepekben
Elrontott ételek – kacagtató fotógaléria
Hideg ellen forró levesötletek
Mit (ne)vegyél karácsonyra?!


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek