Híresek és éhesek

Híresek és éhesek Az önmagában nem meglepő, hogy az ismert emberek is esznek, az viszont már annál inkább, hogy mit. Napjaink és a múlt közkedvelt figuráinak kedvenc ételeit gyűjtöttük össze.

Mindenkinek van kedvenc fogása, és érdekes felfedezés lehet rájönni arra, hogy kinek milyen ízvilág nyeri el a tetszését. Híreségek favorit falatjait gyűjtötte össze a Falatozz.hu.

A napkirály mustármániája és Széchenyi hideg nyalata

A Napkirály, XIV. Lajos állítólag elképesztő mennyiségű ételt tudott magába lapátolni a lucullusi lakomákra emlékeztető étkezései alkalmával. Ezért nem meglepő módon imádta az emésztést segítő mustárt, amit Dijonból,  a burgundiai fővárosból hozatott. Még külön kis edénykéje is volt, amiben mindig magánál hordta kedvenc mártását, illetve a ruháit is előszeretettel varratta aranysárgából.

Bonaparte Napóleon nem volt ennyire falánk, általában beérte egy egyszerű sült csirkével. Egyszer azonban a szakácsa, Dunant, pont akkor készítette ezt a fogást, amikor megérkezett a hír, hogy a marengói csatában a franciák diadalmaskodtak. Izgatottságában elejtette a keze ügyében levő paradicsomszószt, ami a kész csirkén terült el, és már nem volt ideje új kreációra. Ezért inkább azt ízesítette tovább, ami – szerencséjére – rendkívül elnyerte a hadvezér tetszését. Így született a marengói csirke.

Szerencsénkre hazánk legismertebb íróinak és politikausainak nem csupán remek könyveket és rendeleteket, hanem újféle ételeket is köszönhetünk: Mikszáth Kálmánnak a palóclevest, Jókai Mórnak a Jókai bablevest, Deák Ferencnek a Deák-tortát, Kossuth Lajosnak pedig a Kossuth-kiflit. Krúdy Gyuláról pedig ilyen alapon elnevezhettek volna egy marhapörköltet, annyira imádta. A „legnagyobb magyar” titulust viselő, köztiszteletben álló politikusról, Széchenyi Istvánról mindenki tudta, hogy a hideg nyalat, azaz a fagylalt megszállottja, amit akkoriban kagylóban tálaltak.

Hollywoodban sem bírják ki édesség és pizza nélkül

A világ leghíresebb női is szívesen esznek desszertet, ha éppen nem fogják őket szigorú fogyókúrára: Taylor Swift fahéjas tekerccsel bűnözik, Britney Spears csokoládéfüggő, Meryl Streep lekváros linzert süt, Jennifer Aniston pedig a tortillachips kapcsán nyilatkozta azt, hogy a földről is megenné bármikor. A legbizarrabb ízlése Angelina Jolie-nak van, aki sült szöcskét majszolgat legszívesebben. Mi maradnánk a csokis amerikai palacsintánál, ami Drew Barrymore kedvence...

A klasszikus húsételek is hódítanak Hollywood üdvöskéi körében. Anne Hathaway a rántott csirkéért van oda, Scarlett Johansson a pikáns-fűszeres buffalo csirkeszárnyak rabja, Matthew Mcconaughey kedvenc receptje pedig a sörös csirke, amit maga készít el, ha ideje engedi. Hazánk büszkesége, Palvin Barbara a barátainak szokott pörköltet főzni, amikor New Yorkban dolgozik. A legjobban talán Bradley Cooper kijelentésével tudunk azonosulni, miszerint „alig vártam, hogy ne kelljen filmek miatt diétáznom, és befalhassak három pizzát egyszerre.”

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás:

www.nlcafe.hu

www.nosalty.hu

www.korkep.sk

www.joy.hu

www.mindmegette.hu

izeselet.hu

Ajánlott cikk(ek):

Spagetti cukkiniből és fánk rizsből?
A mákos guba története
Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön?
Színes gasztrohírek a nagyvilágból
Milyen ételekre esküsznek a legcsinosabb hírességek?
Hollywood konyhatündérei


Falatozz.hu Blog

A pizzakészítő robot már a jelen
Hamar eljön az idő, amikor a kézzel nyújtott pizzatészta retró lesz. Összegyűjtöttük a legérdekesebb fejlesztéseket: létezik már szuperokos hamburgersütő és olyan házhoz szállító rendszer is, amelynek része, hogy a kiszállító járműben sül készre a pizza.
Burgonyachips helyett medúzát fogunk rágcsálni
Ázsiában már régóta készítik, de most dán kutatók jöttek rá a gyorsabb eljárásra. A gasztroforradalmi ötlet ráadásul megoldaná a halkrízist is, nem beszélve a globális elhízásról.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek