Hideg ellen forró levesötletek

Hideg ellen forró levesötletek Imádod a leveseket, főleg ebben a cudar időben? Receptekkel segítünk kilépni a húsleves fogságából. Olcsó, egészséges vagy éppen merész alternatívák a mélytányérba!

A Falatozz.hu ad pár ötletet, hogy ebben a cudar időben mivel kísérletezzél a konyhában!

Aki már megcsömörlött az agyoncukrozott, betűtésztás paradicsomlevestől, az próbálja ki ezt az olaszos verziót, garantáltan nem tér vissza soha többé a menzás ízekhez:

Mediterrán paradicsomleves mozzarellagolyókkal

  • 700g sűrített paradicsom (100%-os)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes szár zeller
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ek finomliszt
  • 1,5 l víz
  • 1 ek bazsalikom (lehetőleg tépett, friss fűszernövény)
  • só ízlés szerint
  • 1 db leveskocka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)
  • 2 csomag mozzarella golyó

Egy lábosban feltesszük főzni a vizet a sűrített paradicsommal, a zellerrel, a leveskockával, a fokhagymával és egy kis sóval. Közben a hagymát pépesre reszeljük vagy turmixoljuk. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, hozzáadjuk a lisztet, majd a hagymás pépet is, és sűrűn kevergetve összepirítjuk. A levesből fokozatosan adjunk hozzá, hogy felhígítsuk, majd a rántást adjuk hozzá a leveshez, a bazsalikommal együtt. Felforraljuk a levest, majd a végén cukorral édesítjük, és a végső keverés után beletesszük a mozzarella golyókat.

mediterrán paradicsomleves mozzarellagolyókkal

Szereted a krémleveseket? Ugyanakkor mindig csak sajt, gomba, fokhagyma, esetleg sütőtök van terítéken? Készítsd el akkor ezt:

Cukkinis krémleves

  • fél kg cukkini
  • 4 dl húsleves alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • bors
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 dl étolaj

Felhevítjük az olajat, beleaprítjuk a hagymát, majd üvegesre pároljuk. A cukkinit és a répát felkockázzuk.  A hagymára öntünk fél deci alaplevet, majd párolás után hozzáadjuk a többi levet is. Beletesszük a cukkinit, a répát és a fűszereket (kakukkfő, bazsalikom, só, bors), majd ha minden megpuhult, az egészet összeturmixoljuk. Végül összeforraljuk a főzőtejszínnel, és kenyérkockákkal tálaljuk.

cukkini krémleves

Ha pedig vevő vagy a különlegesebb, pikánsabb ízekre is, akkor kétféle igazi téli csemegét is ajánlunk:

Fahéjas almakrémleves

  • 4db alma
  • 1/2 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • cukor (ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs vaníliás pudingpor
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt fahéj
  • csipet őrölt gyömbér
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1 l víz

Hámozzuk meg és daraboljuk fel az almákat. Tegyük bele a kis kockákat egy lábosba, öntsük fel vízzel, citromlével, tegyük hozzá a citromhéjat, és ízesítsük ízlés szerint cukorral és fűszerekkel. Főzzük addig, amíg az alma meg nem puhul, majd turmixoljuk össze. Keverjük el a vaníliás pudingport a tejszínnel, és óvatosan öntsük bele a levesbe, folyamatos keverés mellett. Forraljuk össze, de tálalás előtt hűtsük langyosra. Szórjuk meg fahéjjal.

fahéjas almakrémleves

Kókusztejes-chilis édesburgonya leves

  • 4db apró édesburgonya
  •  4db újhagyma
  • bors
  •  chili
  •  0,5dl olívaolaj
  • 1-2dl kókusztej
  •  5dkg vaj

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megdinszteljük a rajta a felkarikázott hagymát. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesburgonyát, és kicsit megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Végül összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a kókusztejet, sót, borsot, chilit. Legutolsó lépésként belekeverjük a vajat is, hogy még selymesebb legyen. Pirított kenyérkockával vagy tökmaggal tálaljuk.

kókusztejes-chilis édesburgonya leves

A hagyományos, gazdagon megrakott levesek és húsimádók számára pedig az alábbiak tűnhetnek jó választásnak:

Frankfurti leves

  • 40 dkg kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb burgonya
  • 1 dl olaj
  • kevés liszt
  • 20 dkg virsli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5dl tejföl
  • majoranna
  • bors

A hagymát felaprózzuk, és fél deci olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott burgonyát, majd megszórjuk sóval, borssal, majorannával, petrezselyemmel. Felengedjük vízzel az edényt. A majdnem puha burgonya mellé betesszük a kelkáposztát is, és ha már az is megpuhulni látszik, elkészítjük a maradék olajból és lisztből a rántást, majd tejföllel elkeverjük, és besűrítjük vele a levest. Összeforraljuk, végül belevágjuk a virslikarikákat. Tejföllel vagy petrezselyemmel tálaljuk.

frankfurti leves

Darált húsos, tejfölös zöldbableves

  • 0,5kg zöldbab
  • 0,5kg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1-2 kanál liszt
  • 1dl olaj
  • kevés piros paprika
  • bors
  • 1db leveskocka
  •  kevés ételízesítő
  • 1 kisebb babérlevél
  • 3-4 ek tejföl
  • 2-3 marék száraztészta

Egy fazékban megpirítjuk a felkockázott hagymát és a darált húst. Engedjük fel vízzel, tegyük bele a babot, ételízesítőt, leveskockát, borsot, sót és babérlevelet, és forraljuk össze. Amikor már majdnem puha a bab, készítsük el a rántást lisztből és olajból, és adjuk hozzá az összenyomott fokhagymát. Pirítsuk össze, majd öntsük bele a pirospaprikát, és adjuk a leveshez a rántást. Tegyük bele a száraztésztát, és amikor már majdnem kész, keverjük bele a tejfölt. Ízlés szerint tehető még egy kevés ecet is, tálaláskor tejföllel díszítsük.

darálthúsos zöldbableves

Reméljük, találtál ezek között olyat, amit szívesen kanalaznál! Nos, melyiket készíted el legközelebb?

Tóth Noémi

Ajánlott cikk(ek):

Ezt eszed idén!
Hollywood konyhatündérei
Valóban a macaroné a jövő?
Grillezési tippek és receptek
Lakomázz úgy, mint egy igazi Lannister


Falatozz.hu Blog

Te falnád az idei ételdivatokat?
A Falatozz.hu utánajárt, hogy a nemzetközi sajtó milyen gasztronómiai újdonságokat és trendhullámokat jósol 2018-ra.
Három kutyus gyógyulását támogatták a Falatozz.hu megrendelők
A Falatozz.hu 2017. decemberben ismét gyűjtést rendezett egy jó ügy érdekében. Míg egy évvel ezelőtt kisiskolások látogathattak el a Magas-Tátrába a megrendelők jóvoltából, a legutóbbi kampány alkalmával a MÁSA munkáját lehetett támogatni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek