Hiába szabnák át a SZÉP kártyát

Hiába szabnák át a SZÉP kártyát Korlátoznák a SZÉP kártya éttermi felhasználását, holott akkor sem fog többet utazni a magyar, ha kevesebb helyen lehet majd melegételt vásárolni. Hiszen enni muszáj, nyaralni nem. Ezt támasztják alá a Falatozz.hu adatai is.

A Napi Gazdaság nemrég megírta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium átalakítaná a SZÉP kártya rendszerét, mivel eredetileg a turizmus fellendítésére találták ki, ám az utóbbi időben főként a vendéglátásban költötték el a kártyatulajdonosok a levásárolható összegeket. Az átalakítás célja, hogy a szálláshelyeket helyezzék előtérbe, méghozzá az éttermi felhasználás visszaszorításával. Az első tervek szerint nem minden étteremre vonatkozna a korlátozás, de a gyorséttermekre biztosan.

A SZÉP kártyákra a munkáltató tölti fel a – legfeljebb évi 450 ezer forintos – keretösszeget, amely három alszámlára, azaz zsebre különül el. A Szállás zseb évi maximum 225 ezer forinttal, a Vendéglátás alszámla 150 ezer forinttal, a Szabadidő szekció pedig 75 ezer forinttal terhelhető. A munkaadó által elutalt összeget csak arra lehet felhasználni, amire hivatott, vannak azonban átfedések: a szabadidő és a vendéglátás zseb kerete ugyanis egyaránt fordítható szálláshely-szolgáltatásra (fordítva azonban ez nem lehetséges).

A hotelek, panziók és wellness központok nyilván azt remélték, hogy a náluk pihenők a kártyán található melegétel-keretet is helyben fogyasztják le. Ám a SZÉP kártya beépült a köztudatba, mint egy úton-útfélen használható alternatív fizetési eszköz, ami akár ebédidőben egy közeli gyorsétteremben, vagy online ételrendelésnél egyaránt felhasználható. Ezért idővel borult az arány, hiszen érthető okokból gyakrabban ebédel a magyar dolgozó, mint ahányszor kikapcsolódik.

A Falatozz.hu online ételrendelő portál adatbázisából egyértelműen látszik, hogy a tervezett módosítás rengeteg embert érint, hiszen 2015. első félévében a felhasználók 18,6 százaléka rendezte az ebédjét vagy vacsoráját SZÉP kártyával, illetve a rendelések összesen 16,7 százalékát fizették SZÉP kártyával. Továbbá átlagosan 2410 forintot költöttek SZÉP kártyával egy rendelés során.

Több tízezer elfogadóhely van országszerte, és a béren kívüli juttatási forma népszerűséget jól mutatja, hogy tavaly csak az OTP SZÉP kártyások száma meghaladta a 800 ezret.

Tóth Noémi

Ajánlott cikk(ek):

Mégis az internet lett a vasárnapi zárva tartás kiskapuja
A Falatozz.hu a tévében
A pizzarendelés extrém oldala
A vastagot szeretjük


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek