0
Főoldal Blog bejegyzések Furcsa tudnivalók az ételekről

Furcsa tudnivalók az ételekről

Furcsa tudnivalók az ételekről Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.

 A Falatozz.hu talált néhány gasztronómiai érdekességet, például arról, hogy mit érdemes hűteni és mit nem. Te tudtad ezeket?

Nem mindig kell hűtőbe tenni a vajat

Igaz, hogy a vaj tejtermék, de nem jár le olyan hamar, mint a többi, mert javarészt zsírból tevődik össze. A sótlan, tehát kevésbé tartósított vajat valóban a hűtőben kell tartani, de a sózott verziót nem feltétlenül. Ugyanis a magas nátriumtartalom miatt kevésbé érzékeny a baktériumokra. Ezért akár két hétig is tarthatjuk fridzsideren kívül a nem túl meleg konyhában, egy erre alkalmas tárolóban.

A hűtött kávébabnak jobb íze lesz

Ha a hatékony reggel záloga nálad is a kávéfogyasztás, ideje a tejesdoboz mellé pakolnod a kávészemeket. Egy 2016-os, Scientific Reportsban közölt tanulmány szerint ugyanis akkor lesz a legjobb ízvilága a kávénak, ha az őrlést és lefőzést hűtés előzi meg.

Csak a lemosott tojást kell hűteni

A tojásoknak van egy természetes bevonatuk, amely megvédi a levegő és a baktériumok okozta károsodásoktól. A friss, házi tojásokat tehát nyugodtan kint hagyhatjuk néhány napig. Azonban a boltokban kapható tojásokról már lemosták ezt a védőréteget, úgyhogy ezeket már be kell tennünk a hűtőszekrénybe, hogy megóvjuk a bacilusoktól.

Az extra szűz olívaolaj, amit vettél, lehet, hogy hamis

Ha komolyan veszed az olasz konyhát, akkor tésztafőzésnél szigorúan extra szűz olívaolajat érdemes használni. Igen ám, de az olívaolajok hamisítása nagy biznisz Olaszországban, és sok importált palack nem felel meg a címkén szereplő állításnak. Érdekes módon Kaliforniából származik a legtöbb valóban szűz verzió.

A csípős szószokat nem kell hidegben tárolni

A többi mártástól eltérően az erős szószos tubusokat nem szükséges hűtőszekrénybe tenni, mivel általában ecet alapúak. Ezeket akár három évig is őrizgethetjük a kamra polcán. Ráadásul nem fogja tönkretenni a meleg vacsorát a hidegen csöppentett ízesítő.

+ 1 horrorsztori: A fügék tele lehetnek halott darazsakkal

A füge valójában nem gyümölcs, hanem virágok sokasága, ami maga a termés. Ezáltal nem termeszteni, hanem megtermékenyíteni szokták, méghozzá a fügedarazsak (bár vannak önporzó fajták is). Ebben az esetben a darázs megszúrja a növényt, belepetézik, majd amelyik lárvának nem fejlődött ki a szárnya, a gubacsban pusztul el.

 

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
A nyereg alatt puhított hús legendája
Olvass tovább
A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni
Olvass tovább
A tésztasztori
Olvass tovább