0
Főoldal Blog bejegyzések Embereket öltek a csokoládéért

Embereket öltek a csokoládéért

Embereket öltek a csokoládéért Tudj meg többet arról az édességről, amit annyira imádsz! Érdekességek és történelmi áttekintés, bónusz házi recepttel.

A Falatozz.hu végigkalauzolja édesszájú olvasóit az ősi kakaóbab-italoktól egészen a modern kori táblás csokoládékig. Vigyázat, a cikk olvasása heves nyálelválasztáshoz vezethet!

Már az ókorban is tudták a titkot

A csokoládét eleinte nem ették, hanem kizárólag itták: a maják már 2500 évvel ezelőtt felfedezték maguknak a kakaóbabot, amelyet szárítva és összetörve kevertek az italukba. Továbbá rituális kellékként és fizetőeszközként is bevált náluk ez a keserű finomság. Ezt a natúr változatot ízesítették később az őket leigázó aztékok, akik már vaníliát, chilit és ánizst is kevertek hozzá, valamint isteni erőt tulajdonítottak a serkentő hatású kakaónak. Olyannyira, hogy még emberáldozatokat is bemutattak az istenüknek, hogy megköszönjék a csokoládét, amely az uralkodók kedvenc italává vált.

maja csokoládé ábrázolás

A szerelem elixírje

Európába a spanyol Hernando Cortez vitte el a kakaóbabot, miután a 16. század elején meghódította Mexikót. Később a 17. század méltán híres uralkodója, a Napkirály, XIV. Lajos tette népszerűvé a belőle készült italt, amely a luxus szimbólumává vált. Fia, XV. Lajos is továbbvitte a hagyományt, szeretője, Madam de Pompadour pedig vágyfokozó hatásairól zengedezett. Casanova egyenesen a szerelem elixírjének nevezte a csokoládét. Ám ekkor még mindig csak keserű ital formájában létezett ez a finomság.

Charpentier le Vieux festménye

Keserűből édesség

A ma ismert ehető csokoládé megszületése azonban a 19. század elejéig váratott magára. 1828-ban Coenraad Johannes van Houten holland kémikus rájött, hogy a kakaóvajat ki lehet préselni a kakaóbabból. Később az angol Joseph Fry tömbösítette először a csokoládét gőzgép segítségével, majd az 1840’-es évektől kezdve a világon először gyártotta nagyüzemben termékét, az immár táblás csokit. Az utolsó fontos áttörést a 19. század végén pedig a svájciaknak köszönhetjük: először Henri Nestlé kevert cukrot és tejport a csokoládéba, majd Rodolphe Lindt feltalálta a konsírozás technológiáját, amely a lágyan olvadó állagot eredményezte. Ezután tört ki világszerte a tejcsokoládé máig töretlen forradalma.

Joseph Fry táblás csokoládéja

Házi recept

Íme, egy olcsó, egyszerű és adalékoktól mentes recept, amellyel te is meglepheted magadat és szeretteidet:

  • 2,5 dl porcukor
  • 4 evőkanál minőségi cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl 20%-os főzőtejszín
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál étolaj 
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint magvak vagy fűszerek

Az átszitált porcukorba és kakaóporba keverd bele a vaníliás cukrot, majd dolgozd össze a vajjal és a tejszínnel. Simára keverve főzd 10 percig alacsony lángon. Ha fűszereznéd, például fahéjjal vagy chilivel, tedd bele bátran. A tűzről levéve öntsd a krémbe a lisztet, keverd csomómentesre és folyasd bele az olajat is. Az így kapott masszát öntsd valamilyen formába (tábla vagy bonbon), és egy óra alatt hűtsd le a saját gyártású csokoládédat.

Tóth Noémi

Források:

miradionk.hu

csupacsoki.com

tenyek-tevhitek.hu

egeszsegere.com

sporolok.blog.hu

Ajánlott cikkek
Ezt eszed idén!
Olvass tovább
Döner és egyéb állatfajták
Olvass tovább
A Margherita pizza egy királyné nevét viseli
Olvass tovább