0
Főoldal Blog bejegyzések Burgonyachips helyett medúzát fogunk rágcsálni

Burgonyachips helyett medúzát fogunk rágcsálni

Burgonyachips helyett medúzát fogunk rágcsálni Ázsiában már régóta készítik, de most dán kutatók jöttek rá a gyorsabb eljárásra. A gasztroforradalmi ötlet ráadásul megoldaná a halkrízist is, nem beszélve a globális elhízásról.

A környezetszennyezés miatt rengeteg vízi állatfaj létszáma is csökken, vagy már kipusztulófélben van. Ellenben a medúzák köszönik szépen, teljesen jól vannak, és a létszámolvasáson is mindenki felteszi az összes csápját, sőt, az állományuk folyamatosan nő. Ennek okait egy 2013-as ENSZ-jelentés részletezi: a túlhalászás következtében megdőltek az arányok, a halkrízist pedig súlyosbítja, hogy a klímaváltozásra is pozitívan reagáló csalánozók felzabálják a halikrákat. Emiatt már sok partvidéken működnek önműködő robotok, amelyek nemes egyszerűséggel bedarálják a medúzákat.

Az emberiség elhízása pedig egy másik égető probléma, tehát azzal, hogy a medúzákat étellé alakítanánk át, két legyet üthetnénk egy csapásra. Ázsiában már régóta szeretik és fogyasztják a medúzát, de ők bonyolultan készítik el ezt a fogást: só és alumínium-kálium-szulfát vegyületében marinálják hetekig a medúzák ernyőjét. Egy dán tudóscsoport azonban nemrég rájött, hogyan lehet néhány nap alatt elérni a kívánt ropogós állagot. Az eljárás lényege, hogy a medúzákat többek közt alkoholba helyezik, így azok víztartalma rohamosan csökkenni kezd, testük pedig összeesik. 

Mivel a zselészerű állatok 97 százaléka vízből áll, és a maradék összetevőjük is ehető, adja magát, hogy erre cseréljük le a zsíros és kalóriadús sültkrumpli-szeleteket. A medúzalobbi mellett szól, hogy ez a nassolnivaló zsírszegény, szelénben, magnéziumban, vasban és B12-ben is bővelkedik. Bár a medúzának eredetileg semleges ízvilága van, bizonyára számos kiváló ízesítésben kapható lesz majd, ha egyszer beindul a biznisz.

A Falatozz.hu-n ugyan egyelőre nincsen ilyen egzotikus ropogtatnivaló a kínálatban, de reméljük, kárpótol titeket az a sok hagyományos finomság, amit viszont megrendelhettek az esti film mellé.

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

index.hu

qubit.hu

24.hu

Ajánlott cikkek
Kérsz pizzasört, kobrabort vagy angolnás üdítőt?
Olvass tovább
Lenyűgöző videó a hagyományos kínai tésztakészítésről
Olvass tovább
A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni
Olvass tovább