0
Főoldal Blog bejegyzések Az illúzió mestere

Az illúzió mestere

Az illúzió mestere Carl Warner fotós, annak köszönheti világhírét, hogy fantáziadús tájképeit nem valódi helyszíneken fotózza, hanem egy terepasztalt rendez be zöldségekből, gyümölcsökből, édességekből és felvágottakból. Képek, amelyek téged is becsapnak!

Ki gondolta volna, hogy ezek a bárhol beszerezhető hozzávalók ilyen harmonikus összhatást, egy varázslatos illúziót kelthetnek egy fényképen? A Falatozz.hu a legismertebb ételfotós, Carl Warner nyomába eredt.

Carl Warner munka közben

Carl Warner (c)

Minden a gombákkal kezdődött

A Londonban élő művész a The Huffington Postnak elmesélte, hogy 1999-ben kezdett ilyen témájú képekkel foglalkozni, amikor a piacon vásárolt gombákat furcsa, űrbéli fáknak képzelte el, és némi rizzsel és babbal kiegészítve a stúdiójában készített a gombákról néhány képet. A végeredmény annyira jól működött, hogy arra gondolt, még sosem látott azelőtt hasonló stílusú alkotásokat. Egy évvel később Warner már 100 hasonló foodscapes stílusú képet lőtt (a food ételt, a landscape tájképet jelent angolul, a két szó keresztezéséből találta ki ezt az új irányzatot), és reklámügynökségeknek árulta őket. Hamarosan olyan híres vásárlókkal büszkélkedhetett, mint az Uncle Ben's vagy a Whiskas.

Carl Warner (c)

Egy fotózás napokig eltarthat

„Az ötletem abból a feltételezésből indul ki, hogy képes vagyok-e kizárólag ételekből olyan világokat létrehozni, amelyek a valódi világra hasonlítanak?” – tette fel a kérdést Carl. A fotós maga állítja be a kompozíciókat és a világítást annak érdekében, hogy minél jobban becsapja a nézőket. Emiatt egyes témák beállításai napokat vesznek igénybe. Warner munkamenetekben fényképez, majd a különböző rétegeket utómunkával illeszti egymásra.

Carl Warner (c)

Megeszik a képek modelljeit

Aki pedig azt hiszi, hogy egy-egy ilyen fotózás maga a megtestesült pazarlás, ne aggódjon: a legtöbb alkotóelemet a kollégákkal együtt megeszik, a maradékot pedig egy hajléktalanszállónak adományozzák. A végeredmény tehát nem csak látnivalónak, hanem harapnivalónak is remek. „Élvezem, hogy azért fizetnek, hogy játsszak az étellel” – nyilatkozta nevetve Warner. – „Nagyon szórakoztató építeni valamit a semmiből. Tetszik az ötlet, hogy veszek egy zsák zöldséget reggel, délután pedig már retusálok egy fényképet egy gyönyörű brokkolierdőről. Nagyon inspiráló, hogy kis dolgokból is lehet nagyot alkotni.”

Carl Warner (c)
Carl Warner (c)

Carl Warner (c)

Carl Warner (c)

Carl Warner (c)

Carl Warner (c)

Tóth Noémi

 

Ajánlott cikkek
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Olvass tovább
Egyszerű és nagyszerű Valentin napi falatok
Olvass tovább
Színes gasztrohírek a nagyvilágból
Olvass tovább