A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfát

A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfát Alkalmazni viszont ők sem mindig tudják a Falatozz.hu felmérése szerint.

A NAV hiába tette közzé már tavaly december elején a 2017. január elsejétől érvénybe lépő vendéglátós áfakulcsváltozás részleteit, még mindig nagy a káosz. Az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozó rendelet lényege, hogy 27 százalékról 18 százalékra csökken az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa. Három hónap elteltével a kétkulcsos rendszer bevezetése után azonban úgy tűnik, hogy nem voltak alaptalanok az előzetes szakmai kritikák. A kedvezményes adókulcs érvényesítésének feltételei ugyanis annyira bonyolultak, hogy az éttermek – önhibájukon kívül – nehezen értelmezik a rájuk vonatkozó törvényeket. Legalábbis ez bizonyosodott be egy reprezentatív kutatás során, amelyet a Falatozz.hu országos ételrendelő portál töltetett ki a partner éttermeivel.

Az ételrendelő portál azt szerette volna felmérni, hogy mennyire okoz gondot az új információk értelmezése és gyakorlati alkalmazása. Az alábbi kérdésre adott válaszok sajnos elég beszédesek.

Falatozz.hu felmérés

A további válaszokból kiderült az is, hogy az éttermek 40,4% nem tudja eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18%-os áfakulcsot. Továbbá 57,4%-nak fogalma sincs, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát alkalmazni. 

Falatozz.hu felmérés

A Falatozz.hu arra is rákérdezett a partnereinél, hogy milyen akadályokkal szembesülnek a szabályok alkalmazásakor. A leggyakoribb gond szerintük az, hogy nehéz eldönteni, hogy melyik áfakulcs vonatkozik az egyes ételekre (46,8% szerint), illetve a helyben el nem fogyasztott, a vendég kérésére becsomagolt ételekre (46,8% véleménye alapján). Szintén sokszor felmerülő probléma, hogy a szolgáltatásokra (40,2%) és az italokra (36,2%) melyik áfakulcsot kell alkalmazni. A válaszadók 27,7%-a pedig nem tudja, hogy milyen áfakulcs vonatkozik az ételek kiszállítására, holott sokaknál ez a fő bevételi forrás.

Az éttermek fele ezért – biztos, ami biztos alapon – minden italra a magasabb áfát alkalmazza, 23,5%-a pedig az összes étel esetében jár el hasonlóan. Közülük 35,3% nem tesz különbséget helyben fogyasztás, elvitel és kiszállítás között, hanem szintén automatikusan 27%-kal számol. Több üzemeltetett egység esetén (például étterem, büfé, gyorsétterem) pedig 8,8% pedig azt válaszolta, hogy nem meri megtippelni a helyek jellegét, hanem inkább mindegyikre a magasabb adót teszi rá.

Az országos ételrendelő portál a kérdőívre adott lesújtó válaszok kapcsán a NAV-hoz fordult segítségért, ahol gyorsan és készségesen reagáltak a problémára. Az általuk küldött segédanyagot a Falatozz.hu eljuttatja a partner éttermeknek, illetve mindenkinek, aki kéri.

 

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikk(ek):

Hiába szabnák át a SZÉP kártyát
Valóban a macaroné a jövő?
A nagyobb jobban megéri
A vastagot szeretjük
Magyarosra erőszakolt ételek - A csalamádés gyrostól a lecsósított kínaiig


Falatozz.hu Blog

Ezeket tálald nyáron a vendégeknek!
Ha június, akkor kerti partik, barátok, vízparti szórakozás… és finom, egészséges, hűsítő falatok. Ehhez adunk egy kis képes ízelítőt és remek ötleteket.
Konyhai bakik, amelyeket te is elkövetsz
Tudtad, hogy kevés vízben érdemes főzni a tésztát, a rizottót nem kell állandóan kavargatni, máshogy kell hámozni a banánt, valamint a paradicsomot nem célszerű hűtőbe tenni?
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek