A street food forradalom leendő győztesei

A street food forradalom leendő győztesei Elárasztották az utcákat a különféle divatos kifőzdék, mindenhonnan csak illatok és ízek leselkednek ránk. Rengeteg újdonság került be a köztudatba, de mely ételek haladnak töretlenül hazánkban a hírnév felé?

Az újhullámos utcai étkezdék finomabbnál finomabb alternatívákat kínálnak a mindig időhiányban szenvedő, szűkre szabott pénztárcával rendelkező fiatalok számára. Elég csak végigszaladni egy-egy felkapottabb belvárosi utcán, hogy úgy érezzük, szabályosan körbebástyázzák az ízlelőbimbóinkat. Ráadásul a világ minden égtájáról érkeznek ingerek, a globalizmus hatására a különféle népek étkezési kultúrái Magyarországon is összeérnek.

Íme, a Falatozz.hu jóslata, hogy – a pizzaszelet és a hamburger diadala után – milyen finomságok terjednek majd el egyre szélesebb körben a street food térnyerésének köszönhetően.

Kanalazható és kiadós

Nemrég még csak a kínai kifőzdék keményítőtől rezgő, csípős-savanyú levesét ismertük a témában, de ez az egyhangúság már a múlté. A Smack és Vifon leveseken edződött egyetemisták legnagyobb örömére betörtek hazánkba — az instant leveseket ihlető eredeti — vietnami pho (ejtsd: fő) levesek és a japán ramen levesek, amelyek közös jellemzője, hogy fazék méretű tányérban szervírozzák őket, és szégyentelen mennyiségű tésztával vannak felturbózva. A pho levesek az alaplén, a rizstésztán, a zöldségeken, és húson kívül gazdag fűszerezésükről ismertek, de gyakran bolondítják meg chilivel, korianderrel, gyömbérrel vagy csípős szósszal az eredeti változatot. A ramen levesek semlegesebb ízvilágúak: a húsból készült, szójaszószos alaplé és a búzalisztből készült tészta mellett leginkább disznóhúst, szárított tengeri moszatot, tojást és zöldhagymát tartalmaznak.

pho leves

A virsli új ruhája

A hot-dog ugyan nem újdonság, de egy ideje kapható számos felturbózott változat is belőle, ami – tekintve hordozhatóságát, árát és ízét –, méltán teszi népszerűvé az ifjúság körében. A rém egyszerű ötletet — miszerint tegyünk kenyérbe egy virslit, és áztassuk el szószokkal —, némileg megdobja az az újító felfedezés, hogy a virslit ki lehet sütni kukoricadarás panírban. Sőt, nem csupán lehet, hanem egyenesen ajánlott is, ezt a vaskos, ropogós bundás variációt nevezik corn dognak. Nem beszélve az olyan meglepő változatokról, amikor nem pirított hagyma és sajt kerül a hot-dogba, hanem például wasabis gyömbér vagy pirított gomba.

corn dog

Szendvicsmutációk

A szendvics egyértelműen élt, él és élni fog, mint a legalapvetőbb gyorsétel. Éppen ezért örvendetes, hogy számos ízletes válfaja kezd érvényesülni nálunk is. A húsimádók legfontosabb mérföldköve a zsidó gasztrokultúrából származó pastrami, amely nemes egyszerűséggel vékony marhahús cafatokkal teletömött kenyérszeleteket jelent. Aki most felvonja a szemöldökét, hogy mekkora blöff ennyivel kiszúrni egy éhes ember szemét, annak üzenjük, hogy a fűszeres sóban érlelt és enyhén gőzölt marhaszegy önmagában elég ütős ahhoz, hogy ne kelljen hozzá körítés. A melegszendvics-trend azonban nem áll meg itt: egyre több olyan gyorsételre szakosodott vendéglátóegység van, ahol igyekeznek meghaladni a grillezőbe pakolt, háromszögben kettévágott, szalámis örökzöld okozta traumát. Van, ahol a házi bagettel sütik egybe a hozzávalókat, és akad, ahol húslébe mártják a megpakolt szendvicset, mielőtt a kezedbe adják.

pastrami

Az irány tehát jó: a fiatal és feltörekvő szakácsok kiléptek a komfortzónájukból, egyre több a kísérletezés, a sajtos-sonkás biztonsági játék immár a múlté. Éljenek a pikáns öntetek és merész párosítások!

Tóth Noémi


Képforrás: Pinterest

Ajánlott cikk(ek):

Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Döner és egyéb állatfajták
Ezt kóstoltuk Thaiföldön
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food
Mit és hogyan ehetsz külföldön


Falatozz.hu Blog

Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
Magyar győzelem a rangos tortaversenyen
Büszkék lehetünk Vargáné Orbán Anikóra, a mézeskalácsairól híres háromgyerekes anyukára, aki nemrég megnyerte a Cake Masters Awards cukormázas tortadíszítés kategóriáját.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek