0
Főoldal Blog bejegyzések 30 éven belül elfogyhat a csokoládé

30 éven belül elfogyhat a csokoládé

30 éven belül elfogyhat a csokoládé Nem gondoltuk, hogy ilyen szomorú hírrel sokkolnak le minket a tudósok rögtön az év elején, de elképzelhető, hogy néhány évtized múlva nem majszolhatunk el egy tábla csokit.

A kakaócserjék ugyanis csak az egyenlítőhöz közel, nagyon speciális körülmények között teremnek meg: körülbelül 20 fok, sok eső és magas páratartalom szükséges a növekedésükhöz. Ezek a növények meleg éghajlaton megdermednek, a globális felmelegedés által okozott 2,1 fokos hőmérséklet-emelkedés miatt tehát az ültetvényeket több ezer méter magasra telepítik át, de ez sem fenntartható hosszútávon. Ahogy a higanyszint emelkedik, több vizet présel ki a talajból és a növényekből, a tudósok pedig úgy vélik, hogy valószínűtlen, hogy a csapadék mennyisége eléggé megnő ahhoz, hogy ellensúlyozza a vízveszteséget. Hatalmas dilemma a vezetők számára, hogy a világ kakaófogyasztását tartsák fenn, vagy a haldokló ökoszisztémát.

A tipikus nyugati fogyasztók évente átlagosan 286 csokoládészeletet fogyasztanak, a belgák pedig még többet. Ehhez a mennyiséghez tíz darab kakaócserjére van szükség, hogy fedezze az édességek kakaó- és kakaóvajtartalmát. Egy felmérés szerint várhatóan néhány éven belül csokoládéhiány veszi kezdetét, mivel már a fejlődő országok is rákaptak az édes élvezetekre.

csokoládé

Doug Hawkins, a londoni Hardman Agribusiness kutatója szerint a kakaótermesztés folyamatosan torzul, mivel a gazdálkodási módszerek több száz éve nem változtak. Olyan jelentések láttak napvilágot, miszerint a világ legjobb kakaótermesztő országaként ismert Elefántcsont-part termesztői is illegálisan gazdálkodnak a védett erdőkben, hogy megfeleljenek az elvásároknak. Ezt Hawkins „csokoládéromlásnak” tartja, és figyelmeztet rá, hogy az elkövetkezendő években már évi 100 000 tonna csokoládéhiánnyal kell számolnunk.

A készletek tehát csökkennek, a kereslet pedig nő, úgyhogy még most rendelj valami jó kis csokis desszertet a Falatozz.hu-ról, ki tudja, miféle csoki-apokalipszis veszi hamarosan kezdetét!

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
Egyél csokoládét az időskori elbutulás ellen!
Olvass tovább
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Olvass tovább
Embereket öltek a csokoládéért
Olvass tovább